Eng

Mercedes Benz ipak odustaje od plana da do 2030. godine prodaje samo električna vozila

Vreme čitanja: < 1 min

Kako prenosi Business Insider, sve je izvesnije da Mercedes-Benz neće ispuniti svoj cilj da do 2030. godine bude potpuno električan.

2021. godine, nemački proizvođač automobila je objavio planove da do 2030. godine prodaje samo električna vozila – “gde to tržišni uslovi dozvoljavaju”. Sada se čini da tržišni uslovi to neće dozvoliti.

U svom izveštaju za četvrti kvartal, kompanija je saopštila da će dozvoliti da zahtevi kupaca “odrede tempo” koliki deo njihovih vozila će biti električan. Kako se navodi u izveštaju, očekuje se da će ukupna prodaja električnih vozila dostići samo 50% do 2030. godine.

Tokom intervjua u septembru na Sajmu automobila u Minhenu, izvršni direktor Mercedesa Ola Källenius prvi put je nagovestio drugačiji pogled na tržište električnih vozila. “To sigurno neće biti 100% do 2030. godine… sa celokupnog evropskog tržišta, ali verovatno ni sa strane Mercedesa,” rekao je on tad.

Mercedes očekuje da će prodaja električnih vozila činiti oko 19% do 21% prodaje novih automobila ove godine.

Mercedes nije jedini proizvođač automobila koji reevaluira svoje planove za električna vozila. Potražnja potrošača za električnim vozilima je splasnula jer kupci traže pristupačnije opcije i nisu spremni na promene načina života koje su potrebne ukoliko žele da poseduju automobil koji zahteva punjenje.

Vlasnici električnih vozila kažu da je teško pronaći javne punjače koji rade, posebno na dugim putovanjima. A kod kuće, skupi tarifni sistem električne energije čini punjenje kod kuće skupljim rešenjem nego što su proizvođači automobila prvobitno zamislili.

Photo: Canva

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top