Eng

Preporuke Sive knjige NALED-a: Usvojiti mere koje jačaju konkurentnost domaće privrede uz primenu ESG standarda

Vreme čitanja: 2 min

Na godišnjoj konferenciji o ekonomskim reformama NALED-a, koja je organizovana uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ) i Inicijative „Bolji način“, i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) predstavljeni su reformski rezultati u 2023. godini i novo, 16. izdanje Sive knjige NALED-a sa 100 preporuka za unapređenje uslova poslovanja u našoj zemlji, koje su upućene Vladi Srbije. 

„Nadamo se da će nova Vlada ubrzati tempo reformi i uspeti da prevaziđe magičnu brojku od 12 delimično ili potpuno sprovedenih preporuka Sive knjige godišnje, što je bio rezultat u proteklih nekoliko izdanja. Publikacija donosi 19 novih i 81 ažuriranu i unapređenu preporuku. Iako cela Siva knjiga počiva na evropskim vrednostima i principima fer konkurencije, transparentnosti, vladavine prava i održivog razvoja, i ove godine izdvojili smo 18 reformskih inicijativa koje su ponele “EU bedž” zbog svog naročitog značaja za brže evropske integracije Srbije“, poručio je predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić.

O međunarodnoj perspektivi govorili su i direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli i ambasadorka Švedske Anika Ben David, koja je ukazala da preporuke Sive knjige predstavljaju putokaz ka odgovornom i demokratskom društvu i održivom razvoju Srbije.  

– Pohvalila bih naročito rešavanje jedne od ključnih preporuka, koju je podržala i švedska vlada, a to je obavezna primena zelenih i kriterijuma kvaliteta u javnim nabavkama – navela je Ben David, i najavila nastavak podrške merama Sive knjige, posebno onim koje se odnose na jačanje konkurentnosti domaće privrede uz primenu ESG standarda.

Nagrada NALED-a Reformator godine pripala je ministru informisanja i telekomunikacija Mihailu Jovanoviću za doprinos digitalnoj transformaciji javne uprave u Srbiji i sistemskim reformama u oblasti elektronskih komunikacija u skladu sa EU. Ministar Jovanović poručio je da je Siva knjiga svojevrsni putokaz za Vladu Srbije za dalji privredni rast. 

– Pružajući stalnu podršku Vladi, NALED je postao deo istorijskih promena ka stvaranju moderne i prosperitetne Srbije – istakao je on.

O reformama iz ugla Vlade i agendi za 2024. godinu, pored ministra Jovanovića, govorile su i ministarka zdravlja Danica Grujičić i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, potvrdivši nastavak rada na prioritetima Sive knjige, kojima je zajednički imenitelj digitalizacija.

Sivu knjigu NALED-a možete da pročitate na ovom linku:

Siva knjiga SRB.pdf

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top