Eng

OIE Srbija: Manastir Žiča je najveći prozjumer među verskim objektima u Srbiji

Vreme čitanja: < 1 min

Manastiri i crkve u Srbiji prate svetski trend instaliranja solarnih panela i proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe – trenutno, status kupaca-proizvođača električne energije ima 10 crkava i manastira u našoj zemlji. Ukupna instalisana snaga svih crkvenih objekata upisanih u Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije iznosi 209,59 kW, prenosi portal OIE Srbija.

Najveću instalisanu snagu ima Manastir Žiča (50kW), koji je u blizini Kraljeva izgradio prvi srpski kralj, Stefan Prvovenčani, početkom trinaestog veka. Slede manastiri u Nišu: Manastir Sveti Stefan (40,29 kW) i Manastir Uspenja presvete Bogorodice (40kW).

Niš ima još jednog predstavnika na ovoj listi, reč je o Manastiru Svete Bogorodice. U registru su upisana i dva manastira iz Vranja, Manastir Sveti Stefan i Manastir Sveti Nikola, jedan u Raškoj – Manastir Končul, posvećen Svetom Nikoli, pa je u narodu poznat i pod imenom Nikoljača, dva u Kragujevcu – Manastir Blagoveštenje Rudničko i Manastir Svetog velikomučenika Georgija, kao i jedan u Varvarinu – Manastir Sveti Luka.

Time naše crkve postaju deo svetskog trenda u kom se solarni paneli instaliraju na krovovima vekovima starih verskih objekata, poput katedrale u Jorku, najveće gotičke katedrale u Severnoj Evropi. Ova katedrala je samo jedna od 5.500 crkava u Velikoj Britaniji koje su prešle na obnovljive izvore energije.

 Spisak svih manastira koji su upisani u Registar kupaca-proizvođača Elektrodistribucije Srbije možete pogledati na sledećem linku.

Foto: OIE Srbija/Pixabay

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top