Eng

„Prelazak na -15°C“: Frikom poziva na prilagođavanje temperature zamrzivača

Vreme čitanja: 2 min

Nomad Foods (Nomad Fuds), vodeća svetska kompanija u industriji zamrznute hrane koja stoji iza kompanije Frikom DOO, danas je objavila rezultate svoje osamnaestomesečne studije u kojoj se istraživalo da li se temperatura skladištenja zamrznute hrane može povećati kako bi se ostvarilo značajno smanjenje emisije ugljen-dioksida i ostvarenje ušteda u pogledu troškova, bez uticaja na bezbednost ili kvalitet proizvoda.

Rezultati koji su dobijeni u saradnji sa vodećom organizacijom za proučavanje i tehnologiju hrane Campden BRI (Kampden BRI), nadovezuju se na prethodno objavljene nalaze dvanaestomesečnog istraživanja i time učvršćuju preporuke da skladištenje zamrznute hrane na temperaturi od -15°C, umesto sadašnjeg industrijskog standarda od -18°C (nula stepeni po Farenhajtovoj skali), može uticati na smanjenje potrošnje energije zamrzivača za 10 do 11 odsto, bez ikakvog vidljivog uticaja na bezbednost namirnica, teksturu, ukus ili hranljivu vrednost proizvoda.

U istraživanje je uključeno devet zamrznutih proizvoda bogatog ukusa: živinsko meso, panirana riba, sveže zamrznuta riba, povrće, namirnice biljnog porekla i pica. Ispitana su četiri temperaturna nivoa (u rasponu od -18°C do -9°C) i osam ključnih segmenata, uključujući bezbednost hrane, teksturu namirnica, hranljivu vrednost, potrošnju energije i uticaj ambalaže. Rezultati dobijeni nakon osamnaest meseci istraživanja nisu pokazali značajne promene u ispitivanim proizvodima na temperaturi od -15°C (petnaest stepeni ispod nule po Celzijusovoj skali) naspram -18°C, osim u slučajevima kada je za te proizvode prošao rok naznačen kao „najbolje upotrebiti do“, gde je bilo moguće uočiti pad nivoa vitamina C za pojedine proizvode od povrća. 

U ovom trenutku istražuju se mogućnosti za recenziju studije u okviru industrije. 

Nomad Foods je prvi proizvođač hrane koji je potpisao inicijativu „Prelazak na -15°C“, koaliciju u okviru industrije zamrznute hrane koja je pokrenuta tokom samita COP28 sa ciljem smanjenja emisija ugljen-dioksida u lancu snabdevanja zamrznutom hranom. Uz razumevanje činjenice da promena temperature skladištenja zamrznutih proizvoda zahteva saradnju na nivou čitave industrije, izvršni direktor kompanije Nomad Foods, Stefan Deshemeker (Stéfan Descheemaeker), sada poziva i druge proizvođače zamrznutih proizvoda da se pridruže pomenutoj inicijativi.

„Već nam je poznato da zamrznuta hrana ima veoma dobre indikatore kada se poredi s alternativnim metodama konzervisanja u smislu ugljeničnog otiska.“ Najnoviji rezultati naše studije, rađene u saradnji sa Campden BRI, naglašavaju ključnu ulogu zamrznute hrane u smanjenju uticaja šire prehrambene industrije na klimatske promene.

„Međutim, promene ne možemo doneti sami, zbog čega pozivamo druge proizvođače zamrznute hrane da nam se pridruže u koaliciji „Prelazak na -15°C“, kako bismo obezbedili da se celokupan asortiman proizvoda unutar kategorije zamrznute hrane testira na višim temperaturama.“ 

„U momentu kada slavimo 100 godina otkako je Klarens Berdsaj (Clarence Birdseye) izumeo brzo zamrzavanje hrane, mislim da bi on bio vrlo ponosan da vidi kako se danas pokreću inovacije u kategoriji zamrznute hrane da bismo se uhvatili u koštac sa najvećim svetskim izazovom koji predstavljaju klimatske promene.” 

Kompanija Nomad Foods je 2022. objavila vodeću analizu životnog ciklusa svojih najpopularnijih zamrznutih prehrambenih proizvoda koja je pokazala da zamrznuta hrana beleži vrlo dobre rezultate u poređenju sa alternativnim načinima čuvanja hrane u smislu ugljeničnog otiska, delimično i zbog znatno nižeg nivoa bacanja ovakve vrste hrane.

Foto: Ilustracija Canva/Frikom PR

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top