Eng

Počela izgradnja gigafabrike baterija u srcu Nemačke, osamdeset procenata članova lokalne zajednice pozitivno prema projektu

Vreme čitanja: 2 min

Vodeći političari Nemačke pridružili su se juče izvršnim direktorima i zaposlenima u Northvoltu, kao i predstavnicima lokalnih zajednica, na početku izgradnje gigafabrike baterija Northvolt Drei.

Savezni kancelar Olaf Šolc, potpredsednik vlade Robert Habeck i ministar predsednik Šlezvig-Holštajna Daniel Ginter, zajedno sa izvršnim direktorom i suosnivačem Northvolta Peterom Karlsonom i izvršnim direktorom Northvolt Drei Kristoferom Hausom, pokrenuli su mašine za bušenje na industrijskom mestu van grada Hajda, okrug Ditmaršen, u severnoj Nemačkoj.

Olaf Šolc, kancelar Nemačke, prokomentarisao je: “Investicije poput Northvolt-a od strateškog su značaja za našu zemlju i za Evropu. Nemačka je bila, jeste i ostaje zemlja sa jakom proizvodnom bazom. A proizvodnja dobrih automobila nakon motora sa unutrašnjim sagorevanjem i dalje čini osnovu našeg industrijskog sektora. Zbog toga nam je potrebno da baterijske ćelije budu proizvedene u Nemačkoj, proizvedene u Evropi. Stoga je dobra vest za celu našu zemlju što će se ovde, na severu, proizvoditi baterijske ćelije na ekološki prihvatljiv način za jedan milion automobila godišnje u budućnosti.”

Gigafabrika će koristiti obnovljivu energiju iz vetroenergije dostupne u regionu poznatom po tome što ima prvi vetroelektranu u Nemačkoj, ispunjavajući misiju Northvolta da masovno proizvodi najzelenije baterije na svetu za automobilsku industriju i energetski sektor. Industrijski kompleks planira da zaposli oko 3000 ljudi sa maksimalnim godišnjim kapacitetom proizvodnje od 60 GWh, počevši sa prvom operacijom u 2026.

Peter Karlson, izvršni direktor i suosnivač Northvolta, prokomentarisao je: “Odlično je što smo krenuli sa ovim projektom. Duboko smo zahvalni na podršci od strane kupaca, investitora i javnih aktera za stvaranje ovog vodećeg projekta za globalni klimatski prelaz. Hajd nam se čini kao dom – i ako tražite misiju koja je više od posla, u regiji sa najvišim kvalitetom života u Nemačkoj, pridružite nam se.”

Kao deo misije Northvolta da izgradi najzelenije baterije u održivim proizvodnim postavkama, kompanija teži da ima pozitivan uticaj na lokalne zajednice. Kompanija održava mesečne sastanke sa lokalnim zainteresovanim stranama u Ditmaršenu i pozvala je lokalne lidere u Northvolt Ett u Skellefteou, Švedska, da steknu iskustva iz zajednice koja je videla veoma snažan ekonomski i socijalni razvoj od uspostavljanja gigafabrike. Dok zapošljavanje za gigafabriku Northvolt Drei već počinje, nedavno istraživanje pokazuje da je 80 procenata članova lokalne zajednice pozitivno prema projektu.

Kristofer Haus, izvršni direktor Northvolt Nemačka, prokomentarisao je: “Neverovatno sam ponosan na svoj tim koji je pokazao toliku strast za ovu fabriku, od prvih razgovora o izboru lokacije pre dve godine, kroz sve planiranje i dizajniranje, do današnjeg dana. I sada počinje pravi rad. Takođe želim da zahvalim ljudima iz Ditmaršena. Bez presedana je za Nemačku da industrijski projekat velikih razmera izgrađen na 110 hektara zemljišta uživa tako snažnu podršku lokalnog stanovništva.”

O Northvoltu Northvolt je osnovan 2016. godine u Stokholmu, Švedska. Pionirski pristup održivom modelu proizvodnje baterija, kompanija je primila narudžbine vredne preko 50 milijardi dolara od ključnih kupaca, uključujući BMW, Fluence, Scania, Volvo Cars i Volkswagen Group. Kompanija trenutno isporučuje baterije iz svoje prve gigafabrike Northvolt Ett, u Skellefteåu, Švedska, i iz svojeg istraživačkog i industrijskog kampusa Northvolt Labs, u Västeråsu, Švedska, uz podršku preko 6.000 zaposlenih u Švedskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Portugaliji, SAD-u i Kanadi.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top