Eng

Grad sutrašnjice će zavisiti od reciklaže vode iz vašeg WC-a

Vreme čitanja: 2 min

Istraživači danas pronalaze bolje načine izvlačenja pitke vode, komposta, pa čak i energije iz otpadnih voda. To nije odvratno. To je nauka, piše Wired.

Gradovi današnjice suočavaju se brojnim problemima: ekstremna toplota, nestašica vode i brz rast stanovništva i sve više naučnika pronalazi pametne načine za izvlačenje više koristi iz vode koja se koristi u toaletima.

Kompanija pod nazivom Epic Cleantec presreće sivu vodu zgrade (prljava voda koja ne sadrži ljudski otpad ili ostatke hrane) i propušta je kroz rezervoare i lavirint cevi za finu filtraciju i dezinfekciju hlorom i UV svetlom. Dobijena tečnost se zatim ponovo dovodi na spratove da bi se koristila za ispiranje WC šolja i pisoara.

“Po propisima, koristimo vodu samo za nepitke primene”, kaže Aron Tartakovski, suosnivač i izvršni direktor Epic Cleanteca. “Naučno, možemo proizvesti kvalitet vode za piće.” Zaista, kompanija je napravila pivo sa recikliranom vodom iz ove zgrade. “Mi pretvaramo otpadnu vodu – što je po mom mišljenju termin koji hitno treba ponovo brendirati – u čistu vodu, u obnovljivu energiju i u zemlju”, kaže Tartakovski.

Teoretski, korišćena voda koja izlazi iz vašeg doma sadrži 10 puta više energije nego što je potrebno postrojenju za tretman da je obradi. Takođe je bogata vrednim hranljivim materijama i mineralima, kaže Piter Grevat, izvršni direktor Fondacije za istraživanje vode, neprofitne organizacije podržane od strane vodovodnih preduzeća u SAD-u.

Tako da, osim recikliranja vode, Epic Cleantec eksperimentiše sa izmenjivačima toplote koji mogu izvući energiju iz otpadnih voda zgrade i koristiti je da zagreje vodu koja se ponovo vraća na sprat, čime se smanjuju računi za komunalne usluge. Kompanija takođe razvija sistem koji obrađuje „crnu“ vodu stanovnika – koja uključuje ljudski otpad i organsku hranu iz kuhinjskih sudopera i mašina za pranje posuđa – u dodatak zemlji.

Danas 56 procenata čovečanstva živi u gradovima, ali će se taj broj do 2050. povećati na 70 procenata. Gradovi troše ogromne količine vode, posebno kako njihovo stanovništvo postaje bogatije (i stoga rasipnije) i povećava se urbana industrijska aktivnost.

Nedavno istraživanje je iznelo iznenađujuće dinamike kako će se ovaj urbani rast odvijati. Gasovi staklene bašte skaliraju sublinearno kako grad raste, što znači sporijim tempom nego što se povećava stanovništvo, delimično zbog efikasnosti u vezi sa stvarima poput javnog prevoza. Čvrsti otpad, koji završava na deponiji, skače linearno, što znači da raste u skladu sa promenama u ljudskom stanovništvu. Međutim, otpadne vode skaču superlinearno, tako da rastu brže od rastućeg stanovništva. Drugim rečima: Što je grad veći, to je rasipniji s vodom, iako njegova potrošnja energije postaje efikasnija.

Tehnologija za izvlačenje sveže vode iz otpadnih voda postoji već decenijama. U San Diegu, gde se voda reciklira od 1981. godine, dva postrojenja za prečišćavanje vode zajedno proizvode 21 milion galona vode svakog dana (u godišnjem proseku), sa više kapaciteta koji se dodaju u narednim godinama. Tehnički, ta voda se ne smatra za piće, pa se koristi za poljoprivredu i industriju. Ali 2026. godine, San Diego će početi isporučivati vodu za piće, zahvaljujući još naprednijim tehnikama prečišćavanja: Otpadna voda je izložena ozonu, koji ubija bakterije i viruse, zatim prolazi kroz filtere, a zatim kroz ultrafine membrane sa porama tako sitnim, da praktično samo molekuli vode mogu da prođu. Na kraju će se povećati na proizvodnju 30 miliona galona vode dnevno, sa ciljem da na ovaj način do 2035. godine obezbede polovinu vode za piće u gradu.

Mada je ovaj proces skup –  izgradnja postrojenja za obradu vode, tehnologija sazreva i troškovi padaju. Više o ovoj temi pročitajte na: https://www.wired.com/story/the-city-of-tomorrow-will-run-on-your-toilet-water/

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top