Eng

Energetska bezbednost i zelena energetska tranzicija strateški ciljevi države

Vreme čitanja: < 1 min

Pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za međunarodnu saradnju i evropske integracije, Jovana Joksimović, rekla je danas na otvaranju 16. Međunarodnog foruma o čistim energetskim tehnologijama u Novom Sadu da je strateški cilj države ostvarivanje energetske nezavisnosti po najnižoj ceni za građane i privredu, kao i sprovođenje zelene energetske tranzicije uz obezbeđivanje stabilnosti energetskog sistema i sigurnosti snabdevanja.

„U narednoj deceniji, u energetski sektor Srbije potrebno je uložiti oko 15 milijardi evra. Prioritete smo definisali u junu ove godine kroz Plan razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. sa projekcijama do 2030. definisanjem najvažnijih investicija u hidro sektoru, OIE, prenosnoj i distributivnoj mreži. Izvesno je da ćemo koristiti ugalj u proizvodnji električne energije još neko vreme jer ne možemo preko noći da promenimo energetski miks. Međutim, strateški i dugoročno planiramo dekarbonizaciju energetskog sektora računajući na pomoć partnera, pre svega iz Evropske unije“, rekla je ona.

Joksimović je istakla da je neophodno da iskoristimo sve prirodne potencijale kako bismo bili uspešni u energetskoj tranziciji.

„Studije pokazuju da Srbija ima 30 odsto veći solarni potencijal od Nemačke koja je lider u proizvodnji električne energije iz solarnih panela, kao i da je izračunata snaga vetra u najvetrovitijem području naše zemlje uporediva sa evropskom“.

Ona je dodala da ćemo u budućnosti donositi određene odluke i kad su u pitanju izvori bazne energije, polazeći od toga koja su rešenja najbolja za Srbiju i njenu energetsku sigurnost i nezavisnost, finansijske troškove i zaštitu životne sredine.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top