Eng

Microsoft potpisao ugovor za uklanjanje 350.000 tona ugljenika kroz agrošumarstvo

Vreme čitanja: 2 min

Microsoft i kompanija za finansiranje klimatskih projekata Catona Climate objavili su da su potpisali novi ugovor u trajanju od 6 godina, po kome Microsoft kupuje 350.000 tona kreditnih jedinica za uklanjanje ugljenika generisanih kroz projekte agrošumarstva u Keniji, što označava najnoviji u nizu velikih prirodnih projekata uklanjanja ugljenika za ovog tehnološkog giganta, prenosi portal ESG Today.

Krediti za uklanjanje ugljenika u okviru novog ugovora potiču iz projekta agrošumarstva u slivu jezera Viktorija koji sprovodi Catona Climate, a koji se nalazi u Homa Bayu, Kenija. Cilj projekta je podržati 15.000 lokalnih malih poljoprivrednih proizvođača, udružujući se s njima u održivim praksama agrošumarstva kako bi razvili šumske vrtove sastavljene od višeslojnih mešavina drveća, grmlja i useva na njihovim parcelama.

Pored uklanjanja ugljenika, projekat ima za cilj pružanje ekonomskih i ekoloških beneficija, uključujući poboljšane prinose bez upotrebe đubriva ili pesticida, sprečavanje deforestacije i gubitka biodiverziteta, smanjenje uticaja suše i erozije tla, povećanje prihodnih tokova i bezbednosti hrane, dok se poboljšava održiv kapacitet zemljišta i unapređuje biodiverzitet.

Rob Lee, glavni direktor za ugljenik u kompaniji Catona Climate, rekao je: “Ova saradnja pokazuje šta je moguće kada se slično misleći akteri udruže kako bi se usaglasili oko kvaliteta i uticaja projekta. Nema puta ka ispunjenju ciljeva Pariskog sporazuma koji ne uključuje uklanjanje ugljenika. Naš posao je da pronalazimo, pregledamo, dizajniramo, finansiramo, pratimo i merimo projekte koji će omogućiti kompanijama poput Microsoft-a da postignu svoje klimatske ciljeve, kako bismo svi mogli da se radujemo održivoj budućnosti.”

Projekat je finansiran, dizajniran i upravljan od strane Catona Climate, a u saradnji sa “Trees for the Future”, neprofitnom organizacijom koja se fokusira na obuku poljoprivrednika u agrošumarstvu i održivo korišćenje zemljišta kako bi poboljšala životne uslove i revitalizovala degradirana zemljišta.

Ovaj ugovor označava najnoviji u nizu ugovora o uklanjanju ugljenika za Microsoft i proširenje rastućeg portfolija investicija u uklanjanje ugljenika kompanije, što čini deo inicijative Microsoft-a da do 2030. postane negativan po pitanju ugljenika.

Photo: Freepik

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top