Eng

Novi Pazar prednjači u rešenjima za pravednu zelenu transformaciju privrede

Vreme čitanja: 2 min

Zahvaljujući podršci Vlade Japana i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) četiri preduzeća u Novom Pazaru i Sjenici počela su da koriste obnovljive izvore energije i ponovo upotrebljavaju otpad za dobijanje novih sirovina i proizvoda. Uz to, ova preduzeća su pomogla nekoliko ugroženih domaćinstava kako bi se smanjilo energetsko siromaštvo u ovom kraju, a prekvalifikacijom radnika za nova, zelena radna mesta, doprinela su njihovoj većoj zapošljivosti, piše portal UNDP Serbia.

Druga sekretarka Ambasade Japana Kaori Igaraši i zamenik stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Fabricio Andreuci posetili su ove kompanije, kako bi se direktno upoznali sa inovacijama koje su uvele u svoje poslovanje.

„Uverena sam da će uspešno sprovođenje ovih projekata dodatno podići svest šire zajednice o važnosti zelene transformacije i dekarbonizacije, a da će se efekti smanjenja emisija CO2 osetiti na duge staze“, rekla je tom prilikom Igaraši.

Kompanija „Join“ iz Novog Pazara, koja proizvodi džins, smanjila je upotrebu fosilnih goriva i zagađenje vazduha ugradnjom solarne elektrane i filtera za prečišćavanje vazduha. „Mizan Line“, fabrika konfekcije, u svom pogonu u Sjenici za proizvodnju energije koristi solarne panele i toplotnu pumpu, čime je smanjila emisije gasova sa efektom staklene bašte. Građevinska firma „Iskop“ smanjuje zagađenje građevinskim otpadom, reciklažom betonskog otpada u agregat koji se može koristiti kao nova sirovina u građevinskoj industriji, dok JKP „Čistoća“ Novi Pazar doprinosi efikasnijem korišćenju prirodnih resursa prikupljanjem otpada od drveta koji pretvara u sečku za grejanje, namenjenu gradskoj čistoći.

„Naša podrška ovim kompanijama je deo širih napora da regionima i zajednicama koje ekonomski zavise od intenzivne upotrebe fosilnih omogućimo adekvatnu podršku u procesu zelene tranzicije, kako niko ne bi bio izostavljen“, rekao je Andreuci.

Od „ozelenjavanja“ poslovanja korist će imati i same kompanije, jer će biti konkurentnije na tržištu Evropske unije, kao i na domaćem tržištu.

„Za nas je ovo rešenje izuzetno značajno jer smo njime omogućili da dva velika javna preduzeća, JKP „Čistoća“ i JKP „Gradska toplana“ rade zajedno“, rekao je Faruk Suljević, direktor JKP „Gradska čistoća“. Prema njegovim rečima, drveće sa obala reka Jošanica i Trnavica je već prikupljeno i prerađeno u sečku, koju će toplana koristiti kao biomasu za grejanje, što je doprinos ne samo smanjenju otpada, nego i smanjenju zagađenja vazduha u Novom Pazaru.

Četiri kompanije iz Novog Pazara i Sjenice su među 12 najboljih poslovnih rešenja za pravednu zelenu transformaciju privrede i smanjenje energetskog siromaštva, koja su realizovana zahvaljujući podršci Vlade Japana u ukupnom iznosu od 450.000 dolara, u okviru projekta „Inovativna i pravedna zelena tranzicija za obezbeđivanje sistemske energetske sigurnosti i smanjenje energetskog siromaštva“. Ovaj projekat sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike.

Photo: UNDP Serbia Jelena Mitrović

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top