Eng

Život u velikim gradovima: Kako sačuvati fizičko i mentalno zdravlje

Vreme čitanja: 2 min

Brz tempo života, saobraćajna gužva, veliki broj ljudi na istom mestu – ostati zdrav kada se živi u velikom gradu može biti teško. Svetski ekonomski forum pokušava da odgovori na ove izazove stvaranjem inovativnih partnerstava koja pomažu stanovnicima da vrate fokus na svoje fizičko i mentalno zdravlje.

U septembru 2019. godine, Forum je započeo rad na ovu temu ponovnim razmatranjem odnosa između gradova i zdravog života. U 2020. i 2021. projekat je nastavio širenje na nove lokacije, efikasno pomažući zajednicama pogođenim COVID-19.

Nezdravi izbori koje čine potrošači velika su briga, pri čemu su nezarazne bolesti (NCD) odgovorne za 71% svih smrti širom sveta. Osim toga, mentalni problemi pogađaju svaku četvrtu osobu na svetu. Na primer, u Sjedinjenim Američkim Državama, hipertenzija, depresija i visoki holesterol bili su među top 10 zdravstvenih stanja koja imaju najveći uticaj na kvalitet života u gradovima i predgrađima; zajedno, imaju nacionalni zdravstveni uticaj od 30%. Na primer, u Džerzi Sitiju, u američkoj saveznoj državi Nju Džerzi, gradu koji ima populaciju od 265.000; 10% stanovnika su dijabetičari, a 25% su gojazni, a značajan deo populacije su beskućnici.

Slično tome, u Indiji, stanovnici rastućih urbanih područja vode sve nezdraviji život praveći loše prehrambene izbore kao i one u domenu životnog stila, što je dovelo do povećanja NCD-ova, koji bi se mogli teretiti za 70% bolesti u zemlji do 2030. godine. Za mnoge koji žive u nehigijenskim uslovima, pristup čistoj vodi, sanitarnim uslovima i higijenskim objektima bio je još jedan zdravstveni izazov koji je dodatno pogoršan pandemijom COVID-19. U međuvremenu, mentalno zdravlje je postalo brzo rastući izazov u Indiji.

Šta je do sada preduzeto? U Džerzi Sitiju, projekat sa AeroFarmsom radi na dostavi lokalno uzgajanog zeleniša onima koji to sebi ne mogu da priušte. Inicijativa je takođe pomogla beskućnicima koji su pogođeni COVID-19. Mobilne jedinice za higijenu, takozvani “Zdravstveni autobusi”, doneli su zdravstvene preglede, testiranja i savetovanja na ulice.

2020. godine, Forum je takođe započeo rad u gradu Austinu u saveznoj državi Teksas, gde su oni kojima je to najpotrebnije dobijali kutiju organskog povrća svake nedelje. Ova inicijativa koristila je višak zaliha povrća, smanjujući lokalni otpad. Takođe je pružena i podrška novorođenčadi koje su zdravstveni radnici posećivali kod kuće tokom prve tri nedelje života kako bi se osiguralo da svako dete dobije zdrav početak u životu. I treće, saradnja s IBM-om pomogla je kako onima koji traže posao, tako i preduzetnicima, da nauče veštine potrebne za uspeh u digitalnoj ekonomiji.

Ova inicijativa proširena je i na Mumbai u Indiji. U odgovoru na pandemiju koronavirusa, higijena i sanitacija ponovno su naglašeni kao prioritet, posebno dok su se gradovi borili s ograničenjem širenja zaraze u gusto naseljenim područjima. Osim toga, radi se na uključivanju startup zajednice i istraživačkih institucija kako bi se stvorila svest građana o mentalnim zdravstvenim problemima i smanjila stigma.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top