Svake godine 20. avgusta proslavlja se Nacionalni dan ljubitelja slanine, savršena prilika za sve fanove ovog ukusa da se prepuste omiljenim jelima. Bilo da je u pitanju hrskava slanina za doručak ili kreativni sendviči, cilj ovog dana je jedno – uživanje!
Iako je slanina ukusna, važno je da je jedete umereno. Ona sadrži protein i vitamine B grupe, koji pomažu energiji i zdravlju mišića, ali je takođe bogata zasićenim mastima i natrijumom. Balansiran unos i kombinovanje sa svežim povrćem ili integralnim namirnicama čini obrok ukusnim i zdravijim.

Ovaj dan nije samo posvećen hrskavom specijalitetu, već i njegovoj bogatoj istoriji. Od starih kineskih metoda soljenja svinjskih trbuha do popularizacije pakovane, sečene slanine u SAD-u 1920-ih, slanina je oduvek imala posebno mesto na trpezama širom sveta.
Nacionalni dan ljubitelja slanine je savršena prilika da probate nove recepte, uživate u klasicima i podelite ljubav prema ovom omiljenom mesnom specijalitetu. Evo koje sve recepte možete da isprobate:
Pomfrit sa slaninicom:
Krompir ogulite i isecite na tanke štapiće. Stavite ih u hladnu vodu na 10 minuta da izvuče višak skroba, a zatim dobro osušite papirnim ubrusom. Slaninicu isecite na male komadiće i kratko propržite na tiganju dok ne postane hrskava. Ocedite višak masnoće. U velikoj posudi pomešajte krompir sa maslinovim uljem, solju, biberom i začinima po želji. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 25–30 minuta, povremeno mešajući, dok krompir ne postane zlatno-smeđ i hrskav. Kada je pomfrit gotov, pospite ga komadićima hrskave slaninice i poslužite odmah.
Punjena jaja sa slaninicom:
Jaja skuvajte tvrdo (oko 10 minuta), zatim ih ohladite u hladnoj vodi. Oljuštite i prepolovite po dužini. Pažljivo izvadite žumanca i stavite ih u manju posudu. Žumanca izgnječite viljuškom i pomešajte sa majonezom, senfom, solju i biberom dok ne dobijete glatku smesu. Slaninicu isecite na sitne komadiće i kratko propržite dok ne postane hrskava. Ostavite sa strane da se malo ohladi. U smesu sa žumancima dodajte komadiće slaninice i dobro izmešajte. Filujte belanca pripremljenom smesom. Dekorišite sa malo peršuna ili vlašca i poslužite hladno.
Rolovane špargle:
Zagrejte rernu na 200°C i obložite pleh papirom za pečenje. Špargle očistite od drvenastih delova i, po želji, blanširajte 2-3 minuta u ključaloj vodi da omekšaju. Ocedite i ostavite da se prohlade. Svaku šparglu umotajte u jednu trakicu slaninice, tako da se slanina lagano preklapa i drži šparglu. Rolne stavite na pleh, premažite maslinovim uljem i posolite, pobiberite, a po želji pospite malo začinskog bilja. Pecite 15-20 minuta dok slanina ne postane hrskava i zlatno-smeđa. Poslužite toplo kao predjelo ili prilog.