Nacionalni dan ljubitelja slanine: Recepti kojima ne možete da odolite

Slanina, slaninica, nacionalni dan

Svake godine 20. avgusta proslavlja se Nacionalni dan ljubitelja slanine, savršena prilika za sve fanove ovog ukusa da se prepuste omiljenim jelima. Bilo da je u pitanju hrskava slanina za doručak ili kreativni sendviči, cilj ovog dana je jedno – uživanje!

Iako je slanina ukusna, važno je da je jedete umereno. Ona sadrži protein i vitamine B grupe, koji pomažu energiji i zdravlju mišića, ali je takođe bogata zasićenim mastima i natrijumom. Balansiran unos i kombinovanje sa svežim povrćem ili integralnim namirnicama čini obrok ukusnim i zdravijim.

Unsplash/Karolina Grabowska

Ovaj dan nije samo posvećen hrskavom specijalitetu, već i njegovoj bogatoj istoriji. Od starih kineskih metoda soljenja svinjskih trbuha do popularizacije pakovane, sečene slanine u SAD-u 1920-ih, slanina je oduvek imala posebno mesto na trpezama širom sveta.

Nacionalni dan ljubitelja slanine je savršena prilika da probate nove recepte, uživate u klasicima i podelite ljubav prema ovom omiljenom mesnom specijalitetu. Evo koje sve recepte možete da isprobate:

Pomfrit sa slaninicom:

Krompir ogulite i isecite na tanke štapiće. Stavite ih u hladnu vodu na 10 minuta da izvuče višak skroba, a zatim dobro osušite papirnim ubrusom. Slaninicu isecite na male komadiće i kratko propržite na tiganju dok ne postane hrskava. Ocedite višak masnoće. U velikoj posudi pomešajte krompir sa maslinovim uljem, solju, biberom i začinima po želji. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 25–30 minuta, povremeno mešajući, dok krompir ne postane zlatno-smeđ i hrskav. Kada je pomfrit gotov, pospite ga komadićima hrskave slaninice i poslužite odmah.

Punjena jaja sa slaninicom:

Jaja skuvajte tvrdo (oko 10 minuta), zatim ih ohladite u hladnoj vodi. Oljuštite i prepolovite po dužini. Pažljivo izvadite žumanca i stavite ih u manju posudu. Žumanca izgnječite viljuškom i pomešajte sa majonezom, senfom, solju i biberom dok ne dobijete glatku smesu. Slaninicu isecite na sitne komadiće i kratko propržite dok ne postane hrskava. Ostavite sa strane da se malo ohladi. U smesu sa žumancima dodajte komadiće slaninice i dobro izmešajte. Filujte belanca pripremljenom smesom. Dekorišite sa malo peršuna ili vlašca i poslužite hladno.

Rolovane špargle:

Zagrejte rernu na 200°C i obložite pleh papirom za pečenje. Špargle očistite od drvenastih delova i, po želji, blanširajte 2-3 minuta u ključaloj vodi da omekšaju. Ocedite i ostavite da se prohlade. Svaku šparglu umotajte u jednu trakicu slaninice, tako da se slanina lagano preklapa i drži šparglu. Rolne stavite na pleh, premažite maslinovim uljem i posolite, pobiberite, a po želji pospite malo začinskog bilja. Pecite 15-20 minuta dok slanina ne postane hrskava i zlatno-smeđa. Poslužite toplo kao predjelo ili prilog.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top
Search