Pet razloga zašto je sirak dobar za vas, od ove žitarice se prave grickalice Novaka Đokovića

Sirak

Sirak je cela žitarica prepuna antioksidanasa i hranljivih materija koje povećavaju energiju, podržavaju imuni sistem i još mnogo toga. Iako nije toliko poznat kao druge žitarice, ljudi širom sveta uzgajaju i koriste ovu drevnu žitaricu već hiljadama godina.

Sirak potiče iz Afrike, ali trenutno Sjedinjene Američke Države proizvode više sirka nego bilo koja druga zemlja. Popularnost nije slučajna – zdravstvene prednosti sirka su brojne.

Registrovani dijetetičar Julia Zumpano, RD, LD, objašnjava zašto bi trebalo da probate ovu žitaricu.

Šta je sirak?

Sirak je žitarica, jestivo zrno trave. To je peta najviše proizvedena žitarica na svetu, posle pirinča, pšenice, kukuruza i ječma. Zrna sirka su obično mala, okrugla i bela (ili svetložuta), ali postoje i sorte crnog, braon, ljubičastog i crvenog sirka, prenosi Cleveland Clinic.

Nutritivne vrednosti

2/3 šolje (100 g) sirovog celog zrna sirka sadrži približno:

330 kalorija

72 g ugljenih hidrata

3,5 g masti

7 g vlakana

11 g proteina

2,5 g šećera

Takođe pruža:

1,6 mg mangana (oko 100% dnevne vrednosti)

165 mg magnezijuma (50% DV)

0,3 mg bakra (44% DV)

0,3 mg tiamina (39% DV)

0,4 mg vitamina B6 (36% DV)

3,7 mg niacina (33% DV)

289 mg fosfora (33% DV)

Prednosti sirka

Sirak je bez glutena, bogat antioksidansima, hranljivim materijama, proteinima i vlaknima. Takođe je prirodno bez holesterola i niskomasan.

Smanjuje rizik od bolesti

Sirak je bogat polifenolima i drugim antioksidansima koji smanjuju oštećenje ćelija, oksidativni stres i upale. Tamna zrna sadrže antocijanine, flavonoide sa antioksidativnim svojstvima. Redovno konzumiranje ovakvih namirnica može smanjiti rizik od: raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, inflamatornih bolesti creva, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Poboljšava varenje

Sirak je odličan izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Vlakna pomažu da se duže osećate siti, smanjuju glad i mogu doprineti gubitku težine. Takođe poboljšavaju varenje, snižavaju šećer i holesterol u krvi i hrane zdrave bakterije u crevima.

Gradi mišiće

Porcija celog zrna sirka sadrži oko 10 g proteina, dvostruko više nego kvinoja, a više i od mesa ili piletine. Proteini pomažu u izgradnji zdravih mišića, organa i tkiva, a sirak je odličan izbor za vegetarijance i vegane.

Povećava energiju

Sirak je bogat B vitaminima koji pomažu pretvaranje ugljenih hidrata u energiju. Neophodni su svakodnevni unosi jer se ne skladište u telu.

Podržava zdrave kosti i imuni sistem

Minerali iz sirka pomažu u jačanju kostiju, imunog sistema, zdravlju srca i mozga, reproduktivnom i štitastom sistemu.

Ko ne bi trebalo da jede sirak?

Osobe sa alergijom na polen mogu imati reakciju, iako je alergija na sirak retka. Simptomi mogu uključivati:

Probleme sa disanjem

Osip ili

Stomačne tegobe

Kako uživati u sirku

Cela zrna sirka su čvrsta i blago slatka, sa orašastim ukusom. Oljuštena su mekša. Može se kuvati na šporetu, u kuvaru za pirinač ili rerni, slično drugim žitaricama. Za razliku od pirinča, sirak zadržava ukus i teksturu i nakon zamrzavanja i podgrevanja.

„Možete pripremiti veću količinu sirka sa različitim bujonima i začinima i zamrznuti je za bržu pripremu obroka kasnije“, preporučuje Zumpano.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top
Search