Eng

Projekat „Velika mala privreda”: Veći prinosi i prihodi uz pomoć “pametne” poljoprivrede

Vreme čitanja: 2 min

Mada srpski sektor voća i povrća sve više čine iskusni preduzetnici sa najsavremenijim voćnjacima i prerađivačkim kapacitetima, veliki deo proizvodnje se i dalje obavlja tradicionalnim pristupom poljoprivredi, od strane proizvođača koji se opiru promenama. Klimatske promene možda više nego bilo koji drugi faktor, zahtevaju drugačiji pristup i primenu digitalnih rešenja i savremenih poljoprivrednih tehničkih mera. U procesu prilagođavanja novoj realnosti ključnu ulogu imaju stručnjaci koji dobro poznaju sektor i lokalne proizvođače i znaju da primene savremene metode proizvodnje, prenosi portal Projekta „Velika mala privreda“.

Jedan takav primer je tridesetdvogodišnji Radosav Raković, koji potiče iz zemljoradničke porodice iz Arilja, mesta u zapadnoj Srbiji poznatog po voćarstvu, posebno malini. Kao diplomirani agronom vratio se u Arilje da nastavi da se bavi poljoprivredom. Pre tri godine Radosav je postao suosnivač Fitominerala, inovativne kompanije koja nudi raznovrsne proizvode i usluge, uključujući sredstva za zaštitu bilja, semenski i sadni materijal, opremu za navodnjavanje i savetodavne usluge proizvođačima za unapređenje njihovih proizvodnih procesa.

Uz podršku Projekta „Velika mala privreda“, Fitomineral je u februaru 2023. godine pokrenuo aktivnost pametne poljoprivrede, posvećene unapređenju lokalne proizvodnje  primenom savremenih tehnologija i stručnog znanja. Primarni fokus je bio povećanje produktivnosti i profitabilnosti u uzgoju maline, krompira, jabuka i krušaka kod 34 poljoprivredna proizvođača u okolini Arilja korišćenjem digitalnih savetodavnih sistema. Ovo je olakšano instaliranjem tri meteorološke stanice i informacionog sistema, koji omogućava agronomima da daju konkretne preporuke zasnovane na vremenskim podacima u realnom vremenu, omogućavajući proizvođačima da adekvatno reaguju na loše vremenske uslove i ostanu konkurentni na tržištu.

Nakon 10 meseci, zahvaljujući zajedničkom radu i poverenju koje su stručnjaci Fitominerala izgradili sa poljoprivrednicima, rezultati su prevazišli očekivanja:

  • Poljoprivrednici su ostvarili znatno veće prinose od proseka za teritoriju Arilja, i to maline za 100%, jabuke 65%, kruške 44%, krompira 40%.
  • Prosečan procenat povećanja prinosa za sve kulture u odnosu na prethodnu godinu je 12%.
  • Ostvarena je veća prodajna cena proizvoda i znatno veći prihodi.
  • Svi učesnici su potvrdili da su unapredili proizvodni proces i usvojili nove tehnologije, a posebno je važna činjenica da su zaposlili 98 novih radnika, od kojih su 60% žene, a 50% mladi.

U međuvremenu je Projekat „Velika mala privreda” pokrenuo još dve pilot aktivnosti iz oblasti “pametne poljoprivrede” i naprednih  savetodavnih usluga, koji takođe pokazuju odlične rezultate. U narednom periodu planira se repliciranje ovog modela i pokrivanje veće teritorije Srbije.

Photo: PR Fitomineral

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top