Možete li da zamislite da vaše dete u školi ima automat za zdravu i svežu užinu koju ste vi izabrali, a tim kuvara pripremio? To je ideja iza startapa Snack Smart koji je nastao iz želje da tehnologija i inovacije budu sastavni deo naše svakodnevice i da se deci u školama ponudi zdravija alternativa za užine. U pitanju je inovativni tehnološki način pristupa ishrani dece u školskim ustanovama.
“Iza Snack Smart-a stoji vizija – da deci u školama obezbedimo zdravu i svežu užinu u biorazgradivoj ambalaži, isporučenu na inovativan način. Tim čine profesionalci iz različitih oblasti: razvoja softvera, prehrambene industrije, zdravstva i programiranja koji dele jedan zajednički cilj, a to je jedan pametan koncept u ishrani, tehnologiji i inovaciji”, priča osnivačica i direktorka Snack Smart-a Katarina Bugarski.
Ideja nastala iz lične potrebe
“Moj sin je u višim razredima osnovne škole i duže vreme nije hteo da nosi užinu od kuće, jer je to smatrao “prevaziđenim.” Užina koju je mogao da kupi za vreme velikog odmora bila je nutritivno neadekvatna, a često ni nije stigao na red zbog gužve kad je bio u nižim razredima. Razmišljala sam zašto je to tako, kako mogu ja da uradim nešto po tom pitanju i kako tehnologija može tu da bude od koristi, a ujedno da bude atraktivna deci, a jednostavna za korišćenje roditeljima. Tako da je Snack Smart jedan pametan koncept, ne samo u ishrani već i pametnoj tehnologiji. Mobilna aplikacija i IoT povezan vendomat čine da užine dolaze do školskih hodnika na inovativan način. A zašto ne bi deca od malih nogu videla u svom okruženju nešto što su do sada mogla samo deca u Japanu recimo ili Kini? Smatram da škole kao ustanove treba da prate najnovije trendove koji deca već uveliko prihvataju i adaptiraju svojim potrebama”, objašnjava Bugarski.
Mnogi roditelji prolaze kroz iste dileme, da li dete jede nešto zdravo u školi ili se odlučuje za čips i slatkiše. Da li je novac koji je dat za užinu potrošen na kokice i žvake ili je dete pojelo pitu sa sirom?
Kako funkcioniše aplikacija?
“Smatram da škole moraju da postanu Smart škole. Da ponude u svom okruženju i hi tech uređaje na način koji je deci zanimljiv i mislim da je pametan vendomat upravo to. Jer škola je mesto edukacije. A Snack Smart želi da edukuje decu o važnosti onoga što unose u svoje telo kao i o svetu tehnologije kojim smo okruženi a koji oni tako brzo shvataju i upijaju”, objašnjava naša sagovornica.
Aplikcija funkcioniše veoma jednostavno.
“Primarni korisnici, u ovom slučaju roditelji školaraca, biraju užine iz predloženog jelovnika, naruče i plate unapred. Te narudžbine potom stižu u Snack Smart kuhinju gde naš kulinarski tim počinje pripremu za narednu nedelju. Aplikacija je zamišljena tako da se najviše koristi tokom vikenda kad su roditelji kod kuće i kada na miru mogu da se posvete nabavkom hrane. U našem slučaju ne mislimo samo na odlazak u supermarket već na plasiranje narudžbine u našoj aplikaciji.

Paze i na karbonski otisak
Naša sagovornica objašnjava da im je aoma važna ta unapred naručena užina putem mobilne aplikacije jer se zalažu za to da ne bacaju hranu i da njihov karbonski otisak bude što manji. Tako da je koncept naručivanja zamišljen da se samo pripremaju užine koje su prethodno naručene kako bi se izbeglo prekomerno bacanje namirnica.
“Nakon što je plasirana narudžbina, u toku školske nedelje roditeljima putem aplikacije stižu obaveštenje da li je užina preuzeta ili ne i na kraju svake nedelje dobijaju analitiku o tome šta je njihovo dete pojelo u smislu nutritivnih vrednosti”, kaže Bugarski.
Svi sastojci dolaze od proverenih proizvođača. Šef kuhinje pažljivo bira namirnice, jer im je kvalitet istih na prvom mestu.
“Zdrave užine se zasnivaju na zdravim namirnicama i balansiranom unosu istih. Naše recepture ne sadrže suhomesnate proizvode, emulgatore i konzervanse. Sosevi i namazi su ručno pravljeni poput paradajz sosa, avokado sosa itd… Svi naši sastojci su navedeni na veoma transparentan način i roditelji imaju uvid u iste putem aplikacije u digitalnom obliku. Kvalitet osiguravamo tako što namirnice nabavljamo od proverenih dobavljača koji su godinama na našem tržištu. Sve užine se pripremaju u našoj “ghost kitchen” po visokim HASSAP standardima”, ističe ona.

Trenutni jelovnik ne sadrži alergene, a nude i bezglutenski meni, užine bez laktoze i imaju i vegeterijansku opciju.
“Najveći izazov je pred nama – kako će deca i roditelji prihvatiti naš koncept. U pripremi projekta, najveći izazov bio je kreirati nutritivno balansirane obroke prilagođene školskom uzrastu, kao i pronaći idealnu ambalažu, jer smo želeli da bude biorazgradiva i da što manje koristimo plastiku. Takođe, potrebno je bilo da se osmisle užine na taj način da se mogu jesti u hodu ili stojeći jer deca nažalost nemaju klupe u dvorištima ili mesta za sedenje tako da smo morali da odbacimo neke kreativne recapture jer su iziskivala pribor za jelo”, kaže Bugarski.
Kada projekat kreće?
“Tokom drugog polugodišta planiramo lansiranje mobilne aplikacije i postavljanje prve vending mašine u jednoj osnovnoj školi u Beogradu .Naš cilj je da proširimo projekat i u ostalim školama u Beogradu i van njega i da ponudimo deci inovativno rešenje za zdravu užinu. Planiramo da edukujemo decu kroz predavanja na temu tehnologije u svakodnevnom životu, o tome šta znači ostaviti za sobom što manji Co2 trag, kako jesti zdravo i zašto je to dobro za njih. Takođe, želimo da se na mapi gradova škole koje imaju naše vendomate međusobno prepoznaju i nose oznaku ‘Smart Škola’, koja simbolizuje one obrazovne institucije koje su prepoznale Snack Smart koncept kao vredan i značajan za našu decu, na tehnološki inovativan način. Kroz ovaj simbol, nastojimo da istaknemo škole koje unapređuju svoje pristupe zdravlju i obrazovanju primenom novih tehnologija. Tako da bi to bile i plakete koje bismo dodeljivali školama koje s nama budu delile iste vrednosti”, zaključuje Bugarski.
Foto: Snack Smart/Freepik