Crveno ludilo u Španiji: Festival koji baca tone paradajza, ali ima održivu logiku

La Tomatina je jedan od najpoznatijih i najneobičnijih festivala na svetu, tokom kojeg se učesnici gađaju zrelim paradajzima. Održava se svake godine poslednje srede u avgustu u gradiću Buñol, nedaleko od Valensije u Španiji, i privlači hiljade posetilaca iz celog sveta.

Istorija festivala

Prva Tomatina održana je 1945. godine, kada je tokom jedne gradske parade izbila tuča, a meštani su spontano počeli da se gađaju paradajzima sa obližnje pijace. Vlasti su u početku pokušavale da zabrane ovakva okupljanja, ali su stanovnici istrajavali i iznova organizovali bitku, pa je 1957. festival zvanično postao deo gradske tradicije. Od tada se razvijao u međunarodno poznatu manifestaciju koja danas privlači preko 20.000 turista.

Kako izgleda Tomatina?

Festival počinje oko 11 sati ujutru kada kamioni dovoze više od 100 tona zrelih paradajza i izručuju ih na gradski trg. Pravilo je da se paradajz pre bacanja mora izgnječiti, kako bi se izbegle povrede. Bitka traje oko sat vremena, a zatim se oglašava kraj. Nakon toga vatrogasci peru ulice, koje zbog kiselosti paradajza ostaju još čistije nego ranije.

View this post on Instagram

A post shared by 5 Reasons to Visit® (@5reasonstovisit)

Učesnicima se preporučuje da nose staru odeću jer se retko šta može oprati od fleka. Preporučljive su i naočare za plivanje kako bi se zaštitile oči od soka. Zabranjeno je unošenje tvrdih ili oštrih predmeta, a osnovno pravilo jeste da se paradajz uvek gnječi pre bacanja.

Tomatina je mnogo više od turističke atrakcije i postala je simbol zajedništva i radosti, kao i španskog duha slavlja. Popularnost festivala inspirisala je slične događaje u drugim zemljama, uključujući SAD, Kolumbiju, Kinu i Indiju.

Održivost i bacanje hrane

Česta kritika festivala odnosi se na bacanje velikih količina hrane, više od 100 tona paradajza svake godine završi na ulicama Buñola. Međutim, organizatori naglašavaju da se za Tomatinu ne koristi paradajz namenjen ishrani ljudi. Reč je o plodovima lošijeg kvaliteta koji nisu pogodni za prodaju, bilo zbog veličine, oblika ili prezrelosti. Ovi paradajzi se kupuju po veoma niskim cenama upravo zato što bi u suprotnom propali.

Na taj način, festival zapravo ne ugrožava lance ishrane, a lokalnim proizvođačima pruža priliku da plasiraju robu koja inače ne bi imala tržište. Pored toga, paradajz koji završi na ulicama ne stvara trajnu štetu, njegova kiselost čak pomaže u čišćenju i dezinfekciji kamenih površina.

Drugim rečima, iako na prvi pogled deluje kao „rasipanje hrane“, Tomatina je zapravo osmišljena tako da koristi ono što bi inače bilo otpad, a pritom stvara događaj koji donosi ogromne prihode lokalnoj zajednici kroz turizam.

Foto: Freepik

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top
Search