Mračna strana popularne hrane: Dubai čokolada i mača nisu samo trend već i šteta za planetu

Bezazleni poziv na slatku poslaticu uz kafu može imati ozbiljne posledice po životnu okolinu. Mača Late i Dubai čokolada predstavljaju „male luksuze“. Za mnoge trošenje oko hiljadu dinara na napitak i čokoladu je nedostižan standard, te ovi trendovi postaju svojevrsni statusni simbol.

Pored toga što predstavljaju trendove i mnogi probaju ove poslastice da bi ispratili tržište, industrija koja stoji iza njihove proizvodnje krije mračne tajne.

Da li pistać vredi potrošene vode?

Glavni sastojak dubai čokolade upravo su pistaći. Spoljni sloj koji čini crna ili mlečna čokolada napunjen je filom od pistać krema i kadaifa. Drveće na kojima raste pistać uspeva u vrućim, suvim klimatskim uslovima, gde sve više zamenjuje druge useve, poput maslina. U Španiji, najvećem evropskom proizvođaču, površine uzgoja pistaća su se povećale pet puta od 2017. godine. Mogućnost pistaća da se adaptira toploj klimi čini ga dobrim za sadnju tokom klimatskih promena, ali visoka potražnja zahteva navodnjavanje da biste osigurali visoke prinose koji su vam potrebni na tržištu sa visokim cenama.

Potrebno je više od 10 000 litara vode da bi se proizveo 1 kilogram pistaća, a većina toga dolazi od dodatnog navodnjavanja. U suvim regionima to može dovesti do ogromnih problema sa vodom. Poređenja radi, u proseku je potrebno nešto manje od 2 800 litara da bi se proizveo 1 kilogram kikirikija, a skoro 90% vode potrebne za to dolazi iz kišnice.

Štaviše, pistaći, kao i mnogi drugi poljoprivredni proizvodi koji su iznenada postali traženi na svetskom tržištu, uglavnom se sade u monokulturama. To ima mnoge negativne posledice, kao što je prekomerna upotreba veštačkih đubriva i pesticida.

Ljubav prema mači šteti japanskom stanovništvu

Drugi trendovi u ishrani, poput mača čaja, takođe imaju negativan uticaj. Zeleni, gorki prah je oduvek bio ekskluzivan, a sada još više otkako je potražnja za mačom eksplodirala širom sveta. Poreklom iz Kine, najbolji mača se sada uzgaja u Japanu. Nakon što se uberu, listovi čaja se pare i provetravaju, stabljike i žile lista se uklanjaju, a zatim se melje samo meso lista.

U Japanu se visokokvalitetni prah zelenog čaja uglavnom koristi za tradicionalne ceremonije čaja. Ali pošto sadrži mnogo antioksidanata, vitamina i minerala, poslednjih godina matča je postala globalno tražena superhrana, od gotovih mača latea do mača čokoladnih pločica. Rastuća potražnja već dovodi do nestašice. Veb-sajt kompanije Marukyu Koyamaen, jednog od glavnih japanskih izvoznika čaja, navodi da je dostupnost svih proizvoda od mače sada ograničena. Na japanskom tržištu čaja, otkupna cena mače je skoro tri puta veća nego prošle godine, a maloprodajne cene su se udvostručile. Visoke cene posebno pogađaju ljude koji obavljaju ceremonije čaja i proizvođače slatkiša.

Ovo posebno negativno utiče na trgovce čajem koji opslužuju domaće japansko tržište. Ovo izaziva na mača tržištu da proizvođači čaja kojima nedostaje oprema i finansijska sredstva neće moći da zadovolje rastuću potražnju i da će propasti.

Proizvođači upućuju apel kupcima i influenserima da razmisle o načinu na koji se proizvode njihovi omiljeni proizvodi i da se informišu pre nego što nastane sledeći trend.

Foto: Unsplash/Freepik

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top
Search