Održiva jesen: Trikovi za manju potrošnju, više prirode i zdravije navike

Kako dani postaju kraći, a lišće šuška pod nogama, priroda nas podseća da je jesen pravo vreme za promene. Posle letnjih navika, prelazak u novu sezonu može biti prilika da unesemo i održive izbore u svakodnevicu. Mala prilagođavanja, od grejanja i hrane do kupovine i dekoracije, mogu da učine jesen toplijom i ekološki odgovornijom.

Održiva svakodnevica u jesen

  • Grejanje i ušteda energije. Umesto da odmah uključujemo grejanje, najpre možemo da iskoristimo prirodnu svetlost i toplotu tokom dana, a noću dodamo topliji prekrivač ili ćebe. Na taj način stvaramo i zdravije navike, organizam se lakše prilagođava promeni godišnjeg doba, a dom ostaje prijatno topao bez nepotrebnog trošenja resursa.
  • Štednja struje. U jesen brzo pada mrak, pa je idealno vreme za prelazak na LED sijalice, ako to nismo već uradili. Ovakva mala promena donosi dugoročnu uštedu, jer LED sijalice traju znatno duže i troše manje energije, a pritom emituju prijatniju svetlost, pogodnu za čitanje i rad u večernjim satima.
  • Smanjite bacanje hrane. Sezona je bundeve, jabuka i krušaka – savršenih za potaže, kompote i kolače. Višak se može zamrznuti ili preraditi u zimnicu, čime se ne samo produžava vek namirnicama već i smanjuje količina otpada, a istovremeno obezbeđuje zdrava i domaća hrana tokom hladnijih meseci.
Hrana,
Freepik

Aktivnosti na otvorenom

  • Jesenje bicikliranje ili šetnje. Umesto automobila, iskoristite svež jesenji vazduh. Dani su još uvek dovoljno blagi za duže šetnje ili vožnju biciklom, što doprinosi boljem zdravlju, manjem zagađenju i pravoj prilici da uživamo u bojama jeseni. Berbe jabuka i grožđa mogu se pretvoriti u mali porodični izlet koji kombinuje fizičku aktivnost i boravak u prirodi.
  • Sakupljanje lišća. Umesto bacanja, može se koristiti za kompost ili kao prirodna zaštita biljaka u bašti. Tako lišće postaje koristan resurs, obogaćuje zemljište i štiti ga od hladnoće, dok se istovremeno smanjuje količina otpada koji završava u vrećama i na deponijama.

Potrošnja i kupovina

  • Kupujte lokalno i sezonsko. Pijace u jesen nude obilje povrća i voća koje ne mora da prelazi stotine kilometara da bi došlo do nas. Time podržavamo domaće proizvođače, dobijamo svežije i zdravije proizvode, a smanjujemo i ugljenični otisak transporta hrane. Sezonska ishrana je pritom i ukusnija i hranljivija.
  • Održiva garderoba. Umesto kupovine novih komada, osvežite garderobu slojevitim kombinacijama ili „swap” razmenama sa prijateljima. Na taj način se smanjuje prekomerna potrošnja i nagomilavanje odeće, a istovremeno se daje nova vrednost i svež izgled onome što već posedujemo.

Mali, ali bitni pomaci

  • Manje plastike. Sezona je zimnice – umesto plastičnih posuda, koristite staklene tegle. Staklo ne menja ukus hrane, dugotrajnije je i potpuno se reciklira, pa svaka tegla može da posluži godinama, smanjujući potrebu za plastikom, koja zagađuje okolinu.
  • Ekološka dekoracija. Jesen nudi prirodne materijale – šišarke, suvo lišće, bundeve – za ukrašavanje doma, bez plastike i veštačkih ukrasa. Takvi detalji unose toplinu i prirodnost u prostor, a ujedno nas povezuju sa sezonom i podsećaju na vrednost jednostavnosti.

Autor: Borislav Despotović

Foto: Freepik

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top
Search