Eng

PKS: U pripremi EU regulativa za akreditovane CBAM verifikatore

Vreme čitanja: < 1 min

U pripremi je EU regulativa koja će regulisati i definisati aktivnosti CBAM verifikacije i neophodne kvalifikacije za akreditaciju CBAM verifikatora. Usvajanje regulative  očekuje se u poslednjem kvartalu 2024.  

“Iako u tranzicionom periodu, primene CBAM regulative verifikacija izveštaja o specifičnim ugrađenim emisijama nije obavezna, ona može da se koristi kao eventualni dodatni vid garancije pouzdanosti i validnosti izračunatih ugrađenih emisija”, kaže Dušan Stokić, rukovodilac Centra za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost.

Međutim, od 1. januara 2026. godine, kada počinje definitivni period primene CBAM regulative, verifikacija CBAM izveštaja postaje obavezna za sve izvoznike roba koje podležu ovim propisima i zato je od velike važnosti da svi budu upoznati sa uslovima za akreditaciju CBAM verifikatora koji će obavljati ovu odgovornu funkciju, kao i sa relevantnim registrom akreditovanih verifikatora za koji se očekuje da bude javno dostupan, naglašava Stokić.

Regulativa će obuhvatiti dva implementaciona akta, u skladu sa članovima 8. i 18. CBAM Uredbe, za principe verifikacije i usklađivanje opsega verifikacije između EU ETS i CBAM, i, drugo, delegirani akt u skladu sa članom 18 CBAM Uredbe koja će precizirati uslove za akreditaciju verifikatora. 

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top