Eng

UN: U smeću svakodnevno završi preko milijardu ispravnih obroka

Vreme čitanja: 2 min

Svet je svakog dana u 2022. godini bacio u smeće preko milijardu ispravnih obroka, saopštava UN. Većina ovog otpada nastaje na nivou domaćinstva. A rešenje je možda jednostavnije nego što mislimo –  potrebno je učiniti da oznake datuma na hrani budu manje zbunjujuće, piše Business Insider.

Otvorite svoj frižider i pronaćićete gomilu različitih fraza: “best by – najbolje do,” “best before – najbolje pre,” “sell by – prodati do”. Postoji napor da se ove oznake pojednostave i da se javnost edukuje kako bismo prestali da bacamo potpuno dobru hranu. To možemo da počinemo i već danas.

Na primer, pre nego što bacite biljno mleko sa oznakom “najbolje do” mart 2024, pomirišite ga. Velika je verovatnoća da je dobro za piće ili za mešanje u smutije.

Samo u američkim supermarketima postoji gotovo 60 vrsta oznaka datuma na hrani i piću, ali malo koje pružaju korisne informacije o kvalitetu ili sigurnosti. Mešavina poruka zbunjuje potrošače decenijama i procenjuje se da su upravo one odgovorne za oko 7% od 78 miliona tona hrane koja se baci širom SAD.

“Potrošači pridaju više značaja oznakama datuma nego što bi trebalo,” navodi Tori Oto, saradnik na Harvardu.”Ne postoji federalna regulativa o oznakama datuma. To je mreža regulativa od države do države, ili je na diskreciji proizvođača koju formulaciju koristiti.”

Razjašnjavanjem ove zbunjenosti može se izbeći nepotrebno bacanje hrane, uštedeti novac ljudima i pomoći u suočavanju s klimatskom krizom. Domaćinstva su odgovorna za većinu otpada od hrane, a Ministarstvo poljoprivrede SAD procenilo je da prosečna četvoročlana porodica godišnje gubi oko 1.500 dolara zbog neiskorišćene i bačene hrane. U međuvremenu, truljenje hrane čini oko 58% metanskog izduvavanja iz deponija.

U anketi sprovedenoj 2016. godine, više od trećine Amerikanaca je navelo da obično baca hranu ako je blizu datuma naznačenog na pakovanju.

Oko tridesetak članova Kongresa podržalo je Zakon o označavanju datuma hrane iz 2023. godine, koji bi zahtevao da proizvođači koriste samo “najbolje ako se koristi do” i “koristiti do.” Zakon takođe ima podršku od 26 velikih trgovaca i brendova, uključujući Whole Foods, Amazon, Kroger, Walmart i Nestlé – kompanije su potpisale pismo kongresmenima, podstičući ih da usvoje zakon.

Kao jedan od argumenata se navodi i da je smanjenje otpada od hrane način za kompanije da napreduju u svojim ciljevima održivosti. 

Industrija je već dobrovoljno pokušala da pojednostavi oznake datuma hrane. Kroger je 2019. godine najavio da će prikazivati samo “koristiti do” i “najbolje ako se koristi do” kako bi komunicirao sigurnost hrane i kvalitet,na mlečnim proizvodima, u delikatesi, pekari i svežim i zamrznutim proizvodima. Walmart je nekoliko godina ranije napravio sličan korak za svoj privatni brend. Ali, s obzirom na to koliko se oznaka još uvek redovno koristi, jasno je da je potreban nacionalni standard.

Foto: Ilustracija Canva

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top