Eng

Upoznajte BeBot-a: Plažni robot čistač – ekološki i tih

Vreme čitanja: 2 min

BeBot pretražuje pesak, češlja morske trave, nivelira prostore plaže i podiže teret. Skuplja sav otpad, najavljuje svoje prisustvo, što znači da je potpuno bezbedan, a može da se kreće i na strmim terenima. On štiti biljni i životinjski svet, kao i pesak dok ga pretražuje. BeBot je 100% električan i ne emituje štetne gasove ili gasove staklene bašte. Njegovo tiho funkcionisanje znači da može raditi u bilo koje doba dana ili noći bez ograničenja.

BEBOT, plažni robot, najnovija je sprava u misiji očuvanja plavetnila Tahoe jezera.

“Moguće je da sam malo frik, ali prilično je kul”, rekao je Džesi Paterson, glavni strateg za očuvanje plavetnila Tahoe jezera. Paterson nas je upoznao sa BEBOT-om, električnim robotom napajanom solarnom energijom koji može prosejati četiri inča peska i ukloniti otpad veličine pola centimetra.

“To nije samo zabavno, već i veoma efikasno”, rekao je Paterson. “Sakuplja puno smeća. Možemo izbeći osetljive vrste.”

Paterson je rekao da je iznenađujuće koliko stvari pronalaze uz pomoć BEBOT-a. Veći deo teškog posla obavljaju dobrovoljci, ali kada završe, plaže mogu izgledati čisto, ali ispod peska je druga priča.

“Pronalazili smo skoro deset puta više smeća koje je robot pokupio nego što su naši volonteri pokupili na tačno istom mestu”, rekao je Paterson. “To znači da ono što je van vidokruga ne bi trebalo biti van pameti, jer ispod peska se krije još smeća.”

Keep Tahoe Blue udružio se sa Eco-Clean Solutions kako bi prošle godine prvi put doveo robota.

“Ove godine smo zapravo dodali drugog BEBOT-a u flotu i čistimo cele plaže umesto samo 5.000 kvadratnih stopa”, rekao je Paterson.

Što više ljudi posećuje jezero, to im je potrebna sva pomoć kako bi očuvali plavetnilo Tahoe jezera.

“Ako želimo da pratimo uticaje na Tahoe jezero, moramo malo podići lestvicu kako čistimo plaže na Tahoe jezeru, a to može uključivati cool tehniku poput BEBOT robota”, zaključio je Paterson.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top