Eng

Besplatna onlajn info sesija: Kako izgraditi solarnu elektranu na krovu porodične kuće?

Vreme čitanja: < 1 min

Besplatna info sesija „Kako izgraditi solarnu elektranu na krovu porodične kuće?“, biće održana, 27. juna 2024. od 19 časova, u onlajn izdanju, saopštio je Centar za unapređenje životne sredine.

Tokom ove info-sesije učesnici će biti upoznati sa konceptom proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe, načinom i preduslovima za proizvodnju električne energije putem solarnih panela, kako pravilno dimenzionisati i postaviti solarnu elektranu na sopstvenom krovu, kakav je način obračuna električne energije za prozjumere, koji su koraci ka sticanju statusa prozjumera i upisu u registar “kupaca-proizvođača”, i kako ko-finansirati solarnu elektranu uz raspoložive državne subvencije.

Info-sesija je namenjena vlasnicima porodičnih kuća, svima koji su zainteresovani da izgrade solarne elektrane, kao i onima koji žele da nauče više o potencijalima upotrebe obnovljive energije u domaćinstvima.

Svi zainteresovani mogu da se prijave putem linka https://prozjumer.rs/besplatna-onlajn-info-sesija-kako-izgraditi-solarnu-elektranu-na-krovu-porodicne-kuce/

Info sesiju će voditi Vladan Šćekić programski direktor Centra za unapređenje životne sredine, uz podršku aktivnih prozjumera Nenada Maričića, Miloša Đorića i Miloša Đukanovića.

Kako dobiti status kupca-proizvođača

Domaćinstva, uvođenjem instituta kupac-proizvođač (prozjumer), mogu da postanu proizvođači električne energije za sopstvene potrebe, višak proizvedene energije mogu da predaju u mrežu i povlače ih u skladu sa svojim potrebama, kao i da koriste struju iz distributivne mreže kada im potrošnja prevazilazi proizvodnju iz sopstvene elektrane.

Zakonom o obnovljivim izvorima energije definisano je da domaćinstva mogu da postave solarne elektrane snage do 10,8kW.

Zbog velikog interesovanja  građana, Centar za unapređenje životne sredine je pripremio i pustio u rad portal namenjen podršci i informisanju građana o izgradnji solarnih elektrana i sticanju statusa kupca-proizvođača (prozjumera), koji se može pronaći na adresi prozjumer.rs.

Procenu potencijala izgradnje solarne elektrane na krovu sopstvene porodične kuće, kao i okvirnu cenu, možete uraditi pomoću Solarnog kalkulatora:  https://prozjumer.rs/solarni-kalkulator/

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top