Eng

Đedović na “ReGreen” regionalnoj konferenciji

Vreme čitanja: 2 min

Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, rekla je danas da će ciljevi Srbije koji se tiču OIE, povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisije štetnih gasova biti utvrđeni Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom, koji će, zajedno sa novom Strategijom razvoja energetike biti donet do kraja godine.

„Kad je reč o smanjenju emisija štetnih gasova u odnosu na 1990. godinu, naš cilj će biti da emisije smanjimo za 34 odsto do 2030, odnosno za 52 odsto do 2040. godine. U oblasti energetske efikasnosti smatramo realnim da prosečno smanjujemo finalnu potrošnju energije 0,7 odsto godišnje”, rekla je Đedović učestvujući onlajn na regionalnoj konferenciji “ReGreen” koja se održava u Ljubljani.

Ona je naglasila da su izmenama Zakona o korišćenju OIE stvoreni uslovi da investitori imaju neophodnu sigurnost i predvidljivost da planiraju svoje projekte, uz jasna pravila kad je reč o odgovornosti za balansiranje novih kapaciteta iz OIE. „Na taj način smo uvažili interese države i građana da imamo dovoljno energije, interese investitora, i obaveze operatora sistema i garantovanog snabdevača. Naš plan je da se kapaciteti za proizvodnju električne energije iz OIE koji sada iznose oko 550 MW u narednih nekoliko godina povećaju oko tri puta”, rekla je Đedović.

Pored stvaranja podsticajnog zakonskog okvira za investicije u OIE privatnog sektora, ona je istakla da je za ostvarivanje ciljeva u energetskom sektoru važno i reformisanje energetskih kompanija u vlasništvu države. „Da bismo bili energetski nezavisni i imali sigurno snabdevanje, neophodno je da imamo snažan i efikasan EPS, sposoban da realizuje velike investicije, a to se odnosi i na druga energetska preduzeća kojima predstoje reforme”, dodala je Đedović.

Ona je rekla da je za uspešno sprovođenje energetske tranzicije pored države, koja postavlja ciljeve i donosi zakonodavni okvir, važno i aktivno učešće privrede i građana. „Javno-privatni dijalog neophodan je za sprovođenje zelene tranzicije jer samo konstruktivnom razmenom mišljenja možemo da idemo ka boljoj budućnosti koja je važna i za planetu i za generacije koje dolaze”, poručila je Đedović.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top