Eng

Google pokrenuo svoj prvi geotermalni projekt u SAD-u

Vreme čitanja: < 1 min

Google je pokrenuo svoj prvi geotermalni projekat u Sjedinjenim Američkim Državama u saradnji sa startapom Fervo, s namerom da napaja svoje centre podataka ekološki prihvatljivom energijom. Ovaj projekat, smešten u saveznoj državi Nevada, ima kapacitet od 3,5 megavata. Samo jedan megavat energije je dovoljan da zadovolji potrebe 750 domova. Energijski doprinos ovog postrojenja biće usmeren prema lokalnoj mreži koja opslužuje dva Googleova centra kod Las Vegasa i grada Rena.

Google ima planove da do 2030. godine koristi isključivo električnu energiju iz nezagađujućih izvora, bez emisije ugljen-dioksida. Rad na ovom projektu započeo je 2021. godine, kada je Google najavio svoj “prvi korporativni sporazum na svetu za razvoj geotermalnih projekata sledeće generacije”.

Za razliku od vetroelektrana i solarnih farmi koje zavise od vremenskih prilika i promena tokom dana, geotermalni projekti mogu konzistentno da proizvode električnu energiju. Ova stabilnost čini geotermalnu energiju privlačnom opcijom za obezbeđivanje kontinuirane opskrbe energijom bez obzira na spoljne faktore.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top