Eng

Microsoft: Omogućavanje održivosti za svet

Vreme čitanja: 2 min

Microsoft je pokrenuo Microsoft Cloud za održivost i napredne globalne inicijative za održivost. Kompanija je fokusirana na ostvarivanje svojih ciljeva održivosti do 2030. godine, koji su utemeljeni u nauci i usmereni ka zaštiti ekosistema i sprečavanju ozbiljnih posledica klimatskih promena.

Kompanija je preuzela obavezu da do 2030. godine postane negativna kada je u pitanju emisija ugljenika, a to nije samo izazov za podršku održivosti poslovanja, već i poziv svetu da se pridruži ovom putovanju – prevođenjem genijalnosti u akciju, a akcije u uticaj.

Pored obaveze da dostigne nultu emisiju ugljenika, kompanija je napredovala u ostvarivanju svojih ciljeva u vezi sa vodom, otpadom i ekosistemom do 2030. godine:

  • Water positive. Potpisali smo ugovore za obezbeđivanje više od 15,6 miliona kubnih metara vode, pruživši zajednici od preko 850.000 ljudi čistu vodu i sanitarni čvor, uključujući 163.000 u Brazilu, Indiji, Indoneziji i Meksiku. Ukupan broj projekata za obnovu vode sada iznosi 35 miliona kubnih metara.
  • Zero waste. Naša stopa ponovne upotrebe i recikliranja svih hardverskih proizvoda u Cloudu dostigla je 82 odsto, što nas približava našem cilju za 2030. godinu – 90 odsto. Takođe smo smanjili upotrebu jednokratne plastike u našem pakovanju na 3,3 odsto i planiramo da je eliminišemo do 2025. godine, dok smo preusmerili 12.159 metričkih tona čvrstog otpada iz deponija.
  • Zaštita ekosistema. U 2022. godini smo označili 12.000 hektara ugovorenog zemljišta kao zaštićenog, što premašuje 11.200 hektara zemljišta koje trenutno koristimo, a ostajemo posvećeni zaštiti više zemljišta nego što koristimo.

Većina Microsoftovih korisnika se obavezala da će smanjiti svoj ugljenični otisak, a kompanija im pomaže da te obaveze pretvore u napredak. Neki od alata koji se koriste s tim ciljem jesu Microsoft Cloud za održivost, pokrenut u junu 2022. godine, koji nudi digitalne alate za merenje i smanjenje emisija, ažuriranja Emissions Impact Dashboard pomažu Azure korisnicima da razumeju njihove emisije prilikom upotrebe Clouda i izbegnu ih, dok probna verzija Microsoft Planetary Computera koristi veštačku inteligenciju i geoprostorne podatke kako bi pomogla korisnicima da upravljaju ekosistemima i klimatskim rizicima.

Decenija inovacija i odlučnih akcija

Microsoft se duboko zalaže da svojim glasom utiče na politike održivosti širom sveta podržavajući javne političke inicijative koje ubrzavaju izveštavanje o ugljeniku, smanjenje i uklanjanje emisija, prelazak na čistu energiju, pristup vodi i smanjenje stresa, kao i mogućnost merenja, upravljanja i zaštite ekosistema. U 2022. godini Microsoft, ClimateWorks Foundation i više od 20 vodećih organizacija pokrenuli su važnu novu inicijativu nazvanu Carbon Call.

Kompanija investira u ubrzanje klimatske inovacije putem jedne milijarde dolara vrednog fonda – Climate Innovation Fund (CIF). U novembru 2022. godine Microsoft i BCG objavili su novi izveštaj – „Uklanjanje jaza u veštinama održivosti: Pomoć preduzećima da pređu sa obećanja na napredak”. Ovaj izveštaj naglašava potrebu da poslodavci i vlade ulože u unapređivanje znanja i veština postojeće radne snage putem učenja fokusiranog na znanje i veštine održivosti, kako bi se pripremila sledeća generacija za poslove održivosti u budućnosti.

„Na osnovu Izveštaja o ekološkoj održivosti za 2022. godinu, s ponosom možemo reći da je Microsoft ostvario značajan napredak u postizanju naših ciljeva održivosti, uključujući postizanje karbonske neutralnosti za naše operacije i smanjenje našeg karbonskog otiska. Ostajemo posvećeni vođenju daljeg napretka i inovacija u održivosti, i prepoznajemo značaj saradnje sa našim partnerima i kupcima kako bismo postigli održiviju budućnost za sve”, rekla je Tatjana Skoko, liderka održivosti za jugoistočnu Evropu u kompaniji Microsoft.

Kompanija je optimistična u pogledu dekarbonizacije globalne ekonomije dok raste kao zajednica. Investiraće u tri oblasti kako bi se borila protiv klimatske krize: unapređivanje rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, ubrzavanje održivih tržišta i kreiranje alata za merenje emisija. Ova decenija zahteva inovacije i akciju, od korišćenja veštačke inteligencije za održivost do stvaranja novih partnerstava. Microsoft se zalaže za održivost kao kompanija, pružalac tehnologije i globalni građanin.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top