Eng

OIE udruženja: Kako Maja, Nina, Violeta i Danijela obnovljivom energijom spajaju region

Vreme čitanja: 2 min

Maja, Nina, Violeta i Danijela žive u četiri različite zemlje, ali imaju mnogo sličnosti – povezuje ih, pre svega, ljubav prema suncu i poneka borba sa vetrenjačama. Zajednička im je i vera u moć i snagu žena, kao i svest o tome koliko je u ostvarenju različitih ciljeva važno udruživanje. Jer, svaka od njih vodi OIE udruženje u svojoj zemlji – Hrvatskoj, Sloveniji, Severnoj Makedoniji i Srbiji. I bori se da zelena energija spoji region.

Maja Pokrovac, Nina Hojnik, Violeta Nikolova i Danijela Isailović otkrivaju, povodom Međunarodnog dana žena, svoja iskustva o tome kako je raditi u sektoru koji je ranije bio rezervisan za muškarce, pa još i biti na rukovodećoj poziciji, piše portal OIE Srbija.

Podaci ne idu u prilog rodnoj ravnopravnosti. OIE sektor zapošljava 32% žena, što je znatno više u odnosu na 22% koliko ih ima u sektoru energetike, prema podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA). Kad je reč o rukovodećim pozicijama, statistika je još nepovoljnija. Prema studiji Međunarodne agencije za energetiku (IEA), žene zauzimaju tek 13.9% viših upravljačkih pozicija u sektoru energetike. Iznenađuju ispodprosečni podaci za OIE sektor gde je prisutno 10.8% žena u visokom menadžmentu.

Sagovornice portala OIE Srbija se slažu da je zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama i dalje niska. Zato su mladim devojkama, primećuju, potrebni uzori koji će im pokazati kako da se izbore sa neravnopravnošću i osnažiti ih da veruju da je moguće biti žena na visokoj funkciji. I potrebno, više nego ikad.

Sve statistike pokazuju veću uspešnost žena na upravljačkim pozicijama u vreme kriza i većih promena, a energetska tranzicija upravo zahteva takva znanja i sposobnosti, podseća Maja Pokrovac, direktorka udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske. Više od decenije provela je na rukovodećoj poziciji u Hrvatskom udruženju poslodavaca, dve godine bila je savetnica ministra preduzetništva, a konstanta u njenoj karijeri je zalaganje za jačanje pozicija žena.

Razgovore sa ove četiri dame pročitajte na portalu OIE Srbija.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top