Kafa bez krivice: Kako da uživate u omiljenom napitku i da čuvate planetu

kafa, šoljica kafe, napitak

Za mnoge od nas, jutarnja šolja kafe je ritual koji pokreće dan. Ali dok uživamo u omiljenom napitku, često ne razmišljamo o uticaju koji način pripreme kafe može da ima na životnu sredinu. Srećom, postoji način da svoju jutarnju dozu kofeina pretvorimo u „kafu bez krivice“.

Jedan od najjednostavnijih koraka jeste prelazak sa jednokratnih čaša ili papirnih filtera na višekratne šolje i filtere. Metalni ili platneni filteri mogu da se koriste više puta, smanjujući otpad i uštedu novca. Osim toga, kafa pripremljena u ovakvim šoljama zadržava pun ukus i aromu, daleko od plastike i hemikalija koje ponekad nalazimo u jednokratnim proizvodima.

Priprema kafe kod kuće ne samo da pruža veću kontrolu nad kvalitetom i vrstom zrna, već i smanjuje otpad koji dolazi sa kupovinom gotovih napitaka u kesicama ili plastičnim čašama. Mlevenje zrna neposredno pre pripreme, korišćenje džezve ili filter aparata, i čuvanje kafe u staklenim posudama čini da svaki gutljaj bude intenzivniji i ekološki prihvatljiviji.

Izbegavajte kapsule

Kapsule za kafu su praktične, ali ekološki problematične, većina njih se ne reciklira lako, a godišnje tone plastike i aluminijuma završe na deponijama. Ako volite aparate za kapsule, razmislite o opcijama za višekratne kapsule koje se pune vašom kafom, ili pređite na aparat sa filterom.

Svaka šolja kafe koju pripremite na održiv način doprinosi smanjenju otpada i očuvanju resursa. Kombinovanjem višekratnih šolja, domaće pripreme i izbegavanjem kapsula, možete da uživate u svom napitku potpuno bez krivice.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top
Search