Eng

Nema nastavnika, a oni su ključni za napredak i održivi razvoj

Vreme čitanja: 2 min

U organizaciji Odbora za visoko obrazovanje Srpske akademije nauka i umetnosti, održana je četvrta naučno-stručna debata “Razgovori o obrazovanju” koja je bila posvećena temi “Obrazovanje nastavnika”. Moderator razgovora bio je prof. dr Aleksandar Baucal, dok su kao uvodničari nastupili dekani fakulteta Univerziteta u Beogradu: prof. dr Iva Draškić Vićanović, dekanka Filološkog fakulteta; prof. dr Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta; prof. dr Velimir Šećerov, dekan Geografskog fakulteta; i prof. dr Danijel Sinani, dekan Filozofskog fakulteta.

Naglašeno je da je prosveta ključni cilj održivog razvoja i ključna za napredak društva u celini. Dekani su istakli zabrinutost zbog dramatičnog opadanja interesovanja kandidata za nastavničke smerove, kako u prirodnim, tako i u društvenim naukama. Identifikovani su kao glavni uzroci ovog problema nestimulativne zarade, kompleksne administrativne procedure i nepovoljan društveni status prosvetnih radnika.

Profesor Roglić, dekan Hemijskog fakulteta, istakao je da su ovakve tendencije ozbiljna pretnja obrazovanju kao jednom od temelja društva. Dekanka Filološkog fakulteta, prof. Draškić Vićanović, smatra da je struka na ivici katastrofe, dok je dekan Geografskog fakulteta, prof. Šećerov, upozorio na zabrinjavajući trend odlaska obrazovanih pojedinaca u inostranstvo.

Podsetili su da je Senat Univerziteta u Beogradu još u martu iste godine jednoglasno usvojio platformu o krizi nastavničkih smerova i zanimanja, koja je prosleđena Ministarstvu prosvete, ali da još uvek nije bila predmet razgovora. Jedan od ključnih zahteva je povećanje budžeta za obrazovanje. Dekani smatraju da je neophodno vratiti ugled nastavnicima, promeniti planove i programe u obrazovanju te pružiti olakšice i stimulaciju onima koji bi upisali nastavničke smerove.

“Ove godine imamo dramatičan pad upisa na nekim fakultetima – biologiju je upisalo samo 2 studenta, matematiku 3, hemiju 3, fiziku 7. To su izuzetno niske brojke. Vreme za delovanje nije u budućnosti, već sada. Moraju se preduzeti odlučni koraci”, izjavio je dekan Filozofskog fakulteta, prof. Sinani.

Na razgovoru su prisustvovali i dekani Učiteljskog fakulteta, prof. dr Danimir Mandić i Biološkog fakulteta, prof. dr Ljubiša Stanisavljević, predstavnici drugih univerziteta, akademici SANU, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, prof. dr Ivica Radović, pomoćnik ministra, prof. dr Aleksandar Jović, kao i više aktivnih i penzionisanih profesora Univerziteta u Beogradu i predstavnici medija.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top