Eng

Prva regionalna konferencija ProCredit banke posvećena zelenoj tranziciji i održivom poslovanju

Vreme čitanja: 2 min

PROmeni na ZELENO – naziv je prve regionalne konferencije u organizaciji ProCredit Bank Srbija, posvećene zelenoj tranziciji i održivom poslovanju, koja je održana 10.10.2023. u Beogradu, u hotelu Crowne Plaza. ProCredit Banka Srbija duže od jedne decenije sistematski i posvećeno transformiše svoje poslovanje u smislu održivosti, ali utiče i na zelenu transformaciju svojih klijenata.

ProCredit Banka je duže od jedne decenije na ESG putu. Prvi koraci načinjeni su 2012. godine kada je banka definisala procedure koje se tiču zaštite životne sredine u našoj delatnosti. I na internom i na eksternom nivou kontinuirano pratimo naše uticaje na životnu sredinu.  Od tada je mnogo toga urađeno: prve potpuno automatizovane 24/7 Zone zamenile su bankarske šaltere, 100% transakcija se obavlja u elektronskom obliku, račune za fizička lica otvaramo bez dolaska u banku, imamo potpuno eko friendly flotu službenih automobila, mrežu punjača po celoj zemlji koja je svim građanima dostupna besplatno, na svojoj zgradi u Beogradu imamo solarnu elektranu, prva smo banka koja struju kupuje isključivo iz obnovljivih izvora energije.  Pre ostalih prepoznali smo snagu održivih projekata te smo tako finansirali prvu solarnu elektranu u Srbiji, ali i onu najveću bifacijalnu koja je počela sa radom 2023. godine, kao i niz drugih održivih projekata.

Na Konferenciji “Promeni na zeleno” učestvovalo je 20 panelista, iz domena biznisa, finansija, ESG konsultanata i eksperata, a prisustvovalo 250 gostiju iz regiona, iz sveta biznisa, predstavnici konsultantskih kuća, ali i diplomatski kor i Ministarstvo energetike.

Na otvaranju je predsednik izvršnog odbora banke, Igor Anić, istakao motive za organizovanje ovakve konferencije i značaj uključivanja svih privrednih aktera u zelenu transformaciju. Nakon njega, podršku konferenciji, u ime Ministarstva rudarstva i energetike, pružila je Savetnica Maja Vukadinović, koja je govorila o planovima za dalji razvoj državne energetske strategije. Konferenciju je zvanično otvorila nj.e. Anke Konrad, ambasadorka Republike Nemačke u Srbiji.

Kao uvodničar publici se obratio Sasja Beslik iz Švedske, međunarodno priznat i globalno poznat finansijski ekspert u oblasti finansijske održivosti, koji je na početku rada predstavio globalnu sliku ekonomskih kretanja, rizika i stremljenja, istakavši koliko je za zelenu tranziciju važno da svaki čovek u sebi i svom mikro okruženju prepozna motivaciju da „promeni na zeleno“ i razmišljanja i delovanje. Među panelistima su bili renomirani stručnjaci iz međunarodnih i domaćih kompanija i institucija: EBRD, Evropska investiciona banka, ProCredit Holding iz Nemačke, Finance in motion, AHK Nemačko-srpska privredna komora, Deloitte Srbija, Svetska zdravstvena organizacija, Schneider Electric, EY, CMS, Unimet, Enel PS, Natura Trade.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top