Eng

Sunoko prvi sertifikovao održivu proizvodnju šećera

Vreme čitanja: 2 min

Kompanija Sunoko, članica MK Group, uspešno je verifikovala održivi razvoj poljoprivredne proizvodnje šećerne repe. To je prva kompanija u Srbiji koja je, zajedno sa MK Farming divizijom, dobila FSA (Farm Sustainability Assessment) verifikaciju koja je deo međunarodnog programa u kome učestvuju poljoprivredni proizvođači i kompanije koje su opredeljene ka održivosti i najboljim poljoprivrednim praksama.

Ova verifikacija svedoči o odgovornoj proizvodnji Sunoka i poljoprivrednih kompanija u sastavu MK Group i brizi o prirodnim resursima i očuvanju zemljišta – od pripreme za setvu i primene đubriva, do upotrebe hemijskih sredstava. Ujedno je dokaz da se uz zaštitu životne sredine posebno vodi računa o uslovima rada i bezbednosti i zdravlja zaposlenih u proizvodnji.
„Naša razvojna strategija predviđa dalji rast i unapređenje proizvodnje šećerne repe i šećera, što ide u prilog ostvarenju našeg cilja da povećamo plasman šećera iz Srbije na inostrana tržišta i razvijamo se kao najveći neto izvoznik u regionu. Sunokovi partneri i kupci naših proizvoda su najveće kompanije u industriji hrane i pića i trgovački lanci i oni prepoznaju vrednost najviših standarda koje primenjujemo. U narednih nekoliko godina, sertifikovani održivi razvoj održive proizvodnje biće neophodan za saradnju sa multinacionalnim kompanijama i verujem da će i drugi proizvođači slediti naš primer”, izjavio je Slobodan Košutić, direktor kompanije Sunoko.

Švajcarska kompanija Barry Callebaut, vodeći svetski proizvođač visokokvalitetnih proizvoda od čokolade i kakaoa, sarađivala je sa kompanijom Sunoko u procesu verifikacije. David Bowrin, generalni direktor kompanije Barry Callebaut za jugoistočnu Evropu, rekao je: „Šećer je važan sastojak u našoj industriji. Kao deo naše pooštrene strategije Forever Chocolate, naš cilj je da imamo 100% sertifikovan ili verifikovan kakao i sastojke u svim našim proizvodima do 2030. godine, koji se mogu pratiti do nivoa farme. Stoga nam je drago što je Sunoko uspešno prošao reviziju FSA i dostigao zlatni i srebrni nivo i već snabdeva šećerom našu novosadsku fabriku čokolade. FSA sertifikat uključuje mnoge ekološke i socijalne kriterijume koji su relevantni za proizvodnju šećerne repe i zato nastavljamo da promovišemo ovu platformu.”

Iza FSA sertifikata koji je dobio Sunoko zajedno sa MK Farming divizijom stoje investicije matične kompanije MK Group u održivi razvoj, unapređenje proizvodnje i uvođenje inovacija. Ove godine, u kojoj obeležava 40 godina poslovanja, MK Group najavljuje nova ulaganja vredna više od 350 miliona evra u agri-food sektoru u naredne tri godine, kojima će učvrstiti svoju lidersku poziciju.

Sunoko je najveći proizvođač šećera u regionu i jedna od najefikasnijih kompanija u industriji šećera u Evropi. Sa tri šećerane u Pećincima, Vrbasu i Kovačici obezbeđuje stabilno i sigurno snabdevanje srpskog tržišta. Zahvaljujući Sunoku, Srbija je jedina zemlja na Balkanu koja je samodovoljna kada je reč o proizvodnji šećera, i koja ima potencijal da kao neto izvoznik poveća prodaju na inostranom tržištu, što šećernu repu čini strateškom kulturom za našu zemlju.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top