Eng

Novi trend u građevinarstvu: Zgrade postaju mikro mreže

Vreme čitanja: 2 min

Zgrade u Evropskoj uniji troše do 40 odsto ukupne iskorišćene energije i suštinski doprinose emisijama gasova sa efektom staklene bašte. Ipak, inovacije u korišćenju obnovljivih izvora energije pokazuju da postoji potencijal za značajno poboljšanje energetske efikasnosti zgrada, čime postaju ključni akteri u energetskoj tranziciji.

Prošla godina obeležena je globalnom energetskom krizom, pojačana ekstremnim vremenskim prilikama i visokim cenama nafte. Istovremeno, sukobi na evropskom i bliskoistočnom području dodatno su destabilizovali ekonomiju, ističući potrebu za elektrifikacijom. Ova tranzicija je, međutim, dovela do preopterećenosti elektroenergetskih mreža, usled konstantnog rasta potražnje za električnom energijom.

Kompanija Eaton se aktivno uključila u rešavanje ovog problema, nudeći inovativna, održiva i pristupačna rešenja za građevinski sektor. Aleksandar Vasić, klaster menadžer ove kompanije, ističe da kombinacija faktora kao što su održivost, energetska sigurnost i smanjenje troškova postaju ključni trendovi u građevinskom sektoru za 2024. godinu.

„U EU je trenutno tek nešto više od 20 odsto proizvedene energije obnovljivo, što je upola manje od cilja od 42,5 odsto postavljenog za 2030. Zbog ovoga, ali i ranije spomenutih činjenica, neki od najvažnijih trendova u građevinskom sektoru tokom 2024. godine biće težnja ka održivosti, energetskoj sigurnosti i uštedama. To je moguće ostvariti samo kombinacijom svih značajnih faktora, u jednom rešenju, koje je moguće primeniti na svim nivoima“, rekao je Aleksandar Vasić.

Zakonodavni okvir i inicijative

Nove regulative Evropske unije usmeravaju sve industrije, poslovne i privatne aktere ka dekarbonizaciji, sa obavezom korišćenja solarnih panela u novim zgradama od 2028, a u postojećim od 2032. godine. Ove mere podstiču investitore, građevince i vlasnike zgrada da se fokusiraju na smanjenje emisija i pripreme za budući rast potražnje za električnom energijom. Svakako, samo instaliranje solarnih panela neće biti dovoljno da se suprotstavi energetskoj krizi i pripremi za dekarbonizovanu budućnost.

Uvođenje sistema upravljanja energijom i skladištenja energije u baterijama značajno povećava koristi od obnovljivih izvora energije. Pristup Eaton kompanije transformiše zgrade u mikro mreže, kombinujući softver za upravljanje energijom, proizvodnju obnovljive energije i punjenje električnih vozila. Ovo smanjuje pikove potražnje i povećava uštede troškova.

„Eaton pristup zgradama kao mreži kombinuje softver sa proizvodnjom obnovljive energije, njenim skladištenjem i punjenjem električnih vozila kako bi zgradu pretvorio u mikro mrežu. Softver poput takvog za upravljanje energijom zgrada (BEMS) intuitivno organizuje ulaze i izlaze kako bi smanjio pikove potražnje i maksimizovao uštede troškova. Softver će, takođe, učiti iz tipičnih obrazaca korišćenja da bi se dalje poboljšao tokom vremena. Hotel Florian u Amsterdamu je primer kako biznis ograničen dostupnošću mreže može da postane uspešan energetski centar sa kapacitetom za obimno punjenje električnih vozila“, objasnio je Vasić.

Photo: PR Eaton

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top