Eng

NIN:  Meštani Krivelja blokiraju rad “Ziđin kopera”

Vreme čitanja: 2 min

U selu Krivelja, nadomak Bora,  meštani devetnaesti dan neumorno blokiraju put ka rudniku “Novo Cerovo”, koji je od 2018. godine u vlasništvu kineske kompanije “Ziđin koper”, piše NIN. Do blokada je došlo nakon što je, kako navode, u rudniku povećan intenzitet radova.

Sada, zbog širenja rudarskog kopa, Krivelj je selo gde su bageri i jalovišta došli pod prozore kuća, a čak i zidovi novih kuća odavno su popucali od detonacija. Na prstima jedne ruke mogu se izbrojati domaćinstva sa decom.  I, dok se rudarski kopovi “Veliki Krivelj” i ”Novo Cerovo” šire sve više, žitelji Krivelja prozore moraju da drže zatvorene, zbog ogromne prašine koju stvara miniranje. Kompanija “Ziđin Koper” u planovima ne krije da u Boru vide najveći rudnik u Evropi, proizvodnja je utrostručena, a ideja je dodatno povećati proizvodnju bakra i zlata.

Kompanija Srbija Ziđin Koper privremeno obustavlja proizvodnju u rudniku “Novo Cerovo” jer je “blokada puta koju sprovodi nekoliko meštana sela Krivelj dovela do prekida snabdevanja rudnika repromaterijalom”. Kako se navodi u saopštenju kompanije, pošto su iscrpljene i sve zalihe dizela, eksplozivnih sredstava, kugli i ostalog, a sve rezerve repromaterijala istrošene, površinski kop “Novo Cerovo” mora privremeno da obustavi rad.

Iz kompanije navode da Srbija Ziđin Koper poštuje srpske zakone, pridržava se svih postojećih sporazuma i aktivno traži dijalog sa organizatorima blokade, lokalnim vlastima i Vladom Srbije kako bi se blokada puta rešila mirnim putem.

Uticaj na životnu sredinu?

Inače, postupajući po krivičnoj prijavi koju je NVO RERI podneo protiv kompanije Zijin Copper-a, kao i odgovornog lica u toj kompaniji zbog zagađenja teškim metalima reke Mali Pek u martu 2021. godine, nadležno javno tužilaštvo u Negotinu donelo je Naredbu kojom je naloženo Zijin Copper-u i odgovornom licu da, zbog krivičnog dela zagađenja životne sredine, u humanitarne svrhe uplate iznos od 1.000.000,00 dinara.

Privredni sud u Zaječaru u novembru 2022. doneo je osuđujuću presudu i kaznio kompaniju “Ziđin Bor Koper”, jer je izgradnju i radove na proširenju topionice bakra u Boru započela bez saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu. Zbog tog prestupa kompanija je kažnjena sa svega 200 hiljada, a odgovorno lice sa 30 hiljada dinara. U istom postupku, kompanija je proglašena odgovornom i zbog toga što je sprovodila aktivnosti bez integrisane dozvole, najvažnije dozvole u oblasti zaštite životne sredine, za šta je kažnjena sa skromnih 250 hiljada, dok je odgovorno lice kažnjeno sa 30 hiljada dinara.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top