Eng

Četvrta redovna sednica Skupštine Udruženja OIE SRBIJA: Iza nas je veoma uspešna godina, ispred veliki planovi

Vreme čitanja: 3 min

Četvrta redovna sednica Skupštine Udruženja OIE SRBIJA održana je u četvrtak 21.2. u prostorijama advokatske kancelarije Petrikić i partneri. Skupština, kao najviši organ Udruženja, usvojila je finansijski izveštaj za 2023. godinu, izveštaj o radu za 2023 i plan rada za 2024. godinu (do održavanja pete redovne Skupštine).

Skupština je izabrala Vladimira Milanovića za punopravnog člana OIE SRBIJA imajući u vidu da je proteklih meseci obavljao funkciju zamenskog člana UO. Skupština se zahvalila Željku Đuriću na osnivačkom entuzijazmu i značajnom doprinosu.

Prethodna godina je za Udruženje bila veoma uspešna – nizale su se konferencije, medijski nastupi, događaji koje smo organizovali sa ciljem da promovišemo zelenu energiju.

Broj članova porastao je za više od 20 procenata, te Udruženje trenutno ima 23 redovna i 17 pridruženih članova. OIE SRBIJA je tokom 2023. godine postala član ugledne evropske asocijacije za energiju sunca SolarPowerEurope, i nastavila aktivno članstvo u vodećoj evropskoj asocijaciji za energiju vetra WindEurope.

Prošle godine održane su i prve aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije koje su pokazale snagu Udruženja – od četiri pobednika aukcija za energiju vetra, tri učesnika su članovi Udruženja OIE Srbija, a slična statistika je i u solaru.

Maksimalna aukcijska cena koju je odredila Vlada Srbije od 105 evra po MWh za energiju proizvedenu iz vetra, odnosno 90 evra za solar, veliki je uspeh Udruženja i rezultat naše dvogodišnje borbe da se preinači odluka iz 2021. godine (56 evra po MWh), desetina sastanaka sa državnim zvaničnicima i stotina javnih apela u medijima, na konferencijama i drugim javnim događajima.

U izveštaju za 2023. godinu podseća se na niz događaja i radionica koje smo organizovali, a čija je kruna konferencija OIE SRBIJA 2023 koja je 14. septembra u Vrdniku okupila regionalnu i evropsku zelenu elitu.

Prošle godine su nastavljene edukacije u školama i promovisanje rodne ravnopravnosti o čemu svedoči veoma uspešna konferencija „(Zelena) energija je ženskog roda” kojom je svečano završen projekat „Put do većeg učešća žena u sektoru OIE“ koji smo sproveli uz podršku Ambasade Kanade. Kampanju promocije uspešnih žena nastavili smo serijalom intervjua na stranici Zelene ženske mreže.

O relevantnosti Udruženja govori veliki broj medijskih objava u najznačajnijim domaćim i regionalnim medijima, saradnja sa najznačajnijim organizacijama iz zemlje i regiona, kao i dobijene nagrade, poput plakete „Đorđe Stanojević“, najvišeg priznanja Elektroprivrede Srbije.

Planovi za 2024. godinu – Nove aukcije, konferencija OIE SRBIJA 2024

Na Skupštini je usvojen plan rada za 2024. godinu, sa sledećim ciljevima: doprinos unapređenju procesa i regulative u sektoru OIE; zaštita interesa članova Udruženja, proizvođača električne energije i svih drugih povezanih lica; širenje mreže članstva; zajedničke aktivnosti sa članovima Udruženja ili na inicijativu članova Udruženja; jasna definicija i evaluacija doprinosa pridruženih članova; širenje mreže donatora i sponzora za realizaciju projekata; promocija OIE; unapređenje položaja žena u sektoru OIE; informisanje, edukacija i inkluzija mladih u OIE sektor; održavanje dobre saradnje i zajedničke aktivnosti sa državnim institucijama; unapređenje saradnje sa EBRD i drugim međunarodnim organizacijama; jačanje saradnje sa obrazovnim institucijama i akademskom zajednicom; širenje partnerstava sa asocijacijama i organizacijama koje dele slične vrednosti i teže istim ili sličnim ciljevima.

Ove i naredne godine očekuju nas nove aukcije, pa je prioritet Udruženja dodatno unapređenje regulative i održavanje trenda visokih maksimalnih aukcijskih cena.

Višegodišnja borba i javno zagovaranje za selekciju projekata koji su opteretili rad operatora prenosnog i distributivnog sistema električne energije rezultirala je Uredbom o uslovima isporuke snabdevanja električnom energijom, koja je uvela strože kriterijume i bankarske garancije.

Tokom 2024. Udruženje će biti posvećeno praćenju implementacije usvojene regulative od strane EMS i ODS i, ukoliko bude potrebe, iniciraće razgovore sa nadležnim institucijama, a sve u cilju poboljšanja položaja i zaštite interesa članova.

U godini pred nama nastavljamo da budemo glas OIE industrije. Očekuje nas niz događaja i, tradicionalno, konferencija OIE SRBIJA 2024 koja će se ponovo održati u Vrdniku, ali ovaj put, zbog velikog interesovanja, tokom dva dana.

Nakon uspešne skupštine održan je koktel kojem su, osim članova Udruženja, prisustvovali ambasadori Belgije i Kanade, direktori EIB i EBRD, ekonomski atašei Izraela i Kanade, predstavnici EMS-a, EPS-a i drugi prijatelji i partneri.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top