Eng

NLB Komercijalna banka donirala inovativan domaći patent: „Tečno drveće“ stiglo u Beograd i Užice

Vreme čitanja: 2 min

Svet pun srca je svet pun prilika, parola je pod kojom je NLB Komercijalna banka Gradu Užicu i beogradskoj opštini Stari Grad, donirala Liquid 3 tečno drveće, potpuno novo rešenje za prečišćavanje vazduha i revolucionarnu inovaciju Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu.

Ukupna vrednost donacije ovih prvih urbanih foto-bioreaktora, osmišljenih tako da uklanjaju ugljen-dioksid i zagađenje u sredinama gde su njihove koncentracije najveće i gde nema dovoljno prostora za sadnju drveća, iznosi skoro šest miliona dinara.

„Za NLB Komercijalnu banku uspeh se meri dvojako – ne samo izvanrednim poslovnim rezultatima, već i pozitivnim promenama koje iniciramo u društvu. U prethodnom periodu intenzivno smo radili na ostvarenju ciljeva održivog poslovanja i za kratko vreme uspeli da obezbedimo snabdevanje električnom energijom isključivo iz obnovljivih izvora, kao i da u potpunosti digitalizujemo brojne procese. Uz dodatnu investiciju naše matične NLB Grupe, uspešno smo okončali složen proces kompletne rekonstrukcije naše centralne poslovne zgrade, koja je sada transformisana u pametan, održiv i potpuno zeleni objekat. Uporedo sa internim aktivnostima, nastavljamo snažnu podršku razvoju zelene agende kroz plasman održivih proizvoda građanima i privredi, ali i društveno odgovorne akcije, poput donacije tečnog drveća“, istakao je Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke i dodao da kroz ovu aktivnost banka nastavlja da usmerava svoje kapacitete, energiju i resurse u pravcu stvaranja održive budućnosti za generacije koje dolaze.

On je napomenuo i da su zaposleni NLB Komercijalne banke, na osnovu različitih kriterijuma poput zagađenosti, industrijske aktivnosti, intenziteta saobraćaja, daljinskog grejanja, ali i odsustva uslova za pošumljavanje, odabrali Užice i Stari grad, kao lokacije na kojima će biti postavljeno tečno drveće.

„Drago nam je što je i NLB Komercijalna banka prepoznala značaj ulaganja u inovativna rešenja ozelenjavanja javnih površina. Pozivamo i druge privredne subjekte da iniciraju saradnju sa lokalnim samoupravama, uz podsećanje da samo udruženi javni, privatni i nevladin sektor mogu doneti boljitak celokupnoj zajednici”, istakao je predsednik GO Stari grad, Radoslav Marjanović.

Tečno drveće, izum tima domaćih naučnika, nagrađeno je kao jedno od najboljih inovativnih i klimatski pametnih rešenja u okviru projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj. U pitanju je akvarijum, ispunjen sa šest stotina litara vode i algama, koje prečišćavaju vazduh i proizvode kiseonik. Ujedno, ovaj sistem je multifunkcionalan – napravljen je kao klupa, punjač za mobilne telefone i noćno svetlo, a ima i solarnu ploču, što omogućava da za svoj rad koristi obnovljiv izvor energije.

„Čast nam je što smo zahvaljujući NLB Komercijalnoj banci postavili Liquid3 na Trgu partizana u našem gradu, jer Užice kontinuirano radi na poboljšanju kvaliteta života i zdravlja naših sugrađana. Prva smo lokalna samouprava koja sufinansira mere energetske efikasnosti individualnih objekata. Prepoznati smo i kao grad koji osmišljavanjem inovativnih rešenja uspeva da poboljša kvalitet vazduha u urbanoj zoni, a sve je merljivo kroz redovne monitoringe“, kaže gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Prvi urbani foto-bioreaktor postavljen 2021. godine ispred zgrade Opštine Stari grad u Beogradu, pobudio je veliko interesovanje domaće i strane javnosti, ali i svetskih medija.

Donacija tečnog drveća deo je šire regionalne inicijative, u okviru koje su sve banke-članice NLB Grupe podržale različita udruženja, humanitarne organizacije i ugrožene grupe u ukupnom iznosu od gotovo 59 miliona dinara.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top