Eng

Savet zelene gradnje Srbije: Održana Zelena tura 2023 – neposredni uvid u principe održive gradnje na delu

Vreme čitanja: 2 min

U sklopu svojih aktivnosti povodom Svetske nedelje zelene gradnje 2023 – WGBW23, a kao deo podrške globalnoj kampanji ove manifestacije koju Svetski savet zelene gradnje – WorldGBC – ove godine organizuje pod sloganom „Gradimo tranziciju“, Savet zelene gradnje Srbije održao je Zelenu turu 2023. koja već poprima formu naše tradicionalne aktivnosti tokom ove nedelje.

Zelena tura predstavljala je priliku svim zainteresovanima  da iz prve ruke iskuse principe zelene, održive gradnje kroz obilazak poslovne zgrade „Delta House“. Ovaj objekat je nosilac LEED Gold sertifikata zelene gradnje, i kao takav je odličan uzorni primer dobrobiti i prilika koje stvara primena inovativnih i zelenih rešenja.

Osim što je bila vidljiva na WorldGBC globalnoj mapi WGBW23 aktivnosti, ova tura je prepoznata kao značajna i od strane GBCI, nadležnog tela za izdavanje LEED sertifikata, koji ju je istakao kao jedan od 4 obilaska LEED objekata tokom ove nedelje.

Program ture započeo je u ulaznom holu „Delta House“-a, gde su gosti imali prilike da čuju opšte podatke o samom objektu i pametnim sistemima koji njime upravljaju, mogućnostima koje pružaju i komforu koji obezbeđuju. Učesnici ture su potom vođeni kroz tehničke prostorije objekta, gde su imali prilike da bliže sagledaju sve ove sisteme, dok su slušali o granularnoj kontroli kvaliteta vazduha, ventilacije i temperature, solarnim panelima i zelenom krovu.

Nakon ovoga, učesnici su imali jedinstvenu priliku da uđu u sam kancelarijski prostor, koji inače nije dostupan javnosti. Ovde su imali priliku da dožive zgradu kao svakodnevni korisnici, da vide automatsku kontrolu rasvete, implementaciju ranije pokazanih pametnih sistema, primere nameštaja napravljenog od recikliranih materijala, kao i i reciklažne punktove raspoređene kroz objekat. Tura je nastavljena šetnjom izvan objekta, gde su učesnici čuli o značaju upotrebe lokalnih biljnih vrsta pri ozelenjavanju neposredne sredine objekta.

Kroz obilazak garaže koji je potom usledio, učesnici ture su imali priliku da se upoznaju sa elektro punjačima za vozila na struju i njihovim različitim konfiguracijama, kao i sa sistemom prikupljanja i  upotrebe atmosferskih voda – kišnice – kroz zgradu, a tura je završena obilaskom lokalnog energetskog postrojenja. Osim direktnog komfora i lakšeg korišćenja objekta koji su direktan proizvod primene, međusobnog umrežavanja i uzajamnog pojačavanja pozitivnih efekata ovih sistema, prikazane su i energetske uštede i druge značajne dobiti koje proizilaze ne samo iz finalnog proizvoda, nego i iz promišljenog, održivog načina na koji je jedan ovakav objekat izgrađen.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top