Eng

Zbog veštačke inteligencije, emisije Microsofta porasle skoro za trećinu

Vreme čitanja: 2 min

Emisije kompanije Microsoft su porasle za skoro trećinu od 2020. godine, jer nastojanje da se izgradi infrastruktura za veštačku inteligenciju ugrožava njene klimatske ciljeve. Skoro 30-procentni porast emisija je u velikoj meri bio zbog izgradnje data centara koji pokreću sisteme veštačke inteligencije i cloud-a, saopštila je Microsoft u svom godišnjem izveštaju o održivosti, piše Financial Times.

“Naši izazovi su delimično jedinstveni za našu poziciju kao vodećeg dobavljača cloud-a koji širi svoje data centre”, rekla je kompanija Microsoft. Kompanija se takmiči sa konkurentima uključujući Amazon i Google u ulaganju u izgradnju infrastrukture za podršku generativnoj AI.

Microsoft je uložio milijarde dolara u OpenAI, kompaniju iza ChatGPT-a, i gradi svoje sopstvene AI alate. Direktne emisije kompanije Microsoft i emisije povezane s energijom su pale za 6,3 posto u 2023. u poređenju sa baznom linijom iz 2020. godine. Međutim, emisije iz njihovog lanca snabdevanja — koje čine veliku većinu ukupnih emisija — porasle su za 30,9 posto. To je ukupne emisije povećalo za 29,1 posto, navodi se u izveštaju.

Kompanija je među onima koje su postavile širok spektar klimatskih ciljeva, uključujući ciljeve da postanu “ugljenično negativni” i eliminišu otpad do 2030. godine. Međutim, ti ciljevi su ugroženi trkom za izgradnju generativne AI, koja zahteva mnogo energije s velikim potrebama za energijom i vodom. 

Takmičenje za izgradnju infrastrukture data centara takođe je postavilo pitanja o kapacitetu nacionalnih energetskih mreža da se nose s očekivanim skokom u potražnji za električnom energijom povezanoj sa AI, i da li postoji dovoljno obnovljive energije na  tim tržištima za napajanje tehnologije. U pokušaju da se pozabavi povećanjem emisija iz svog lanca snabdevanja, Microsoft je rekao da će zahtevati od određenih dobavljača “visokog obima” da koriste 100 posto “zelenu” električnu energiju za robu i usluge isporučene kompaniji iz Sijetla do 2030. godine.

Microsoft je takođe ovog meseca rekao da će podržati sa procenjenih 10 milijardi dolara projekte obnovljive električne energije koje će razvijati Brookfield Asset Management kao deo svojih napora da uskladi svoje ciljeve čiste energije sa svojim ambicijama u AI.

Emisije povezane sa izgradnjom novih data centara delimično potiču od ključnih građevinskih materijala kao što su cement i čelik koji zahtevaju intenzivnu proizvodnju ugljenika, i onih koji ulaze u računarske čipove i drugu opremu. Microsoft je obećao da će 100 posto njegove potrošnje električne energije do 2030. godine dolaziti iz “zelenih” izvora. 

Foto: Ilustracija Canva

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top