Eng

CORE days 2023: Podsticaj održivom društveno-ekonomskom razvoju regiona

Vreme čitanja: 2 min

Konferencija CORE days 2023 – Pametan i zeleni rast – lokalno, regionalno, evropski, održana je u Kotoru, u organizaciji NALED-a i u saradnji sa drugim članovima Partnerstva za konkurentni region uz podršku Švedske Vlade koju sprovodi Sida i Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ. 

Na otvaranju konferencije predstavljen je prvi regionalni indeks o uslovima za održivi ekonomski razvoj. Indeksom su obuhvaćene Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo*, Severna Makedonija, i Srbija koje zajedno čine tržište od gotovo 20 miliona stanovnika i ukupnim BDP-om od skoro 200 milijardi evra. U izveštaju se navodi da je za još brži ekonomski rast neophodno unaprediti poslovno okruženje u celoj regiji.

Regionalni menadžer IFC-a za zapadni Balkan Nikolas Markijer poručio je na otvaranju konferencije da  promovisanje regionalne integracije i podsticanje održivog društveno-ekonomskog razvoja leži u srži njihove misije na Zapadnom Balkanu.

„Posvećeni smo rastu privatnog sektora na tržištima u razvoju, sa fokusom na usmeravanje finansijskih sredstava ka ekološki prihvatljivim i održivim inicijativama, uzimajući u obzir i njihove društvene i upravljačke ishode“, dodao je Markijer. 

Otvaranje CORE days konferencije bila je i prilika da Niš, Paraćin, Stanari i Srbac dobiju certifikat o povoljnom poslovnom okruženju (BFC SEE) i tako se pridruže  mreži od 44 lokalne samoprave iz celog regiona koje su certifikovane u poslednjem ciklusu.

„Nova, IV edicija BFC standarda, objavljena ove godine, posebnu pažnju posvećuje digitalizaciji, održivom i socijalno odgovornom razvoju, zaštiti životne sredine, podsticanju inovacija i EU integracijama na lokalnom nivou. Više od 60 gradova iz celog regiona prijavilo se za sticanje ovog prestižnog pečata kvaliteta i ulazak u novu regionalnu utakmicu, uz razmenu i primenu reformskih rešenja koja čine suštinski put regiona ka EU integracijama“, istakla je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a i podsetila da se ovaj program u regionu uspešno sprovodi od 2012. godine. 

Partnerstvo za konkurentni region (CORE Partnership) predstavlja platformu za dijalog i razmenu najboljih reformskih rešenja za održivi razvoj regiona. Partnerstvo okuplja više od 20 institucionalnih partnera sa teritorije Zapadnog Balkana i Hrvatske, uključujući i nove članove – Asocijaciju lokalnih autonomija Albanije iz Tirane i Institut za razvojna istraživanja Riinvest iz Prištine. Nastalo je 2022. godine kao nadogradnja Mreže za povoljno poslovno okruženje koja je u prethodnih 10 godina radila na unapređenju i usaglašavanju uslova poslovanja u regionu kroz BFC program certifikacije.  

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top