Eng

Počela II regionalna konferencija  „ZELENI ŠTIT – Zaštita životne sredine na Zapadnom Balkanu snagom prava“

Vreme čitanja: < 1 min

Regulatorni institut za obnoljivu energiju i životnu sredinu (RERI) otvorio je drugu po redu regionalnu konferenciju posvećenu ekološkom pravu pod nazivom „Zeleni štit – Zaštita životne sredine na Zapadnom Balkanu snagom prava“. Konferencija se održava u Beogradu od 21. do 23. juna, sa ciljem razmene iskustava i primera dobre prakse među stručnjacima oblasti prava, advokatima, ekološkim organizacijama i donosiocima odluka, kako bi se unapredila efikasnost pravne zaštite i primena ekoloških, energetskih i klimatskih politika na Zapadnom Balkanu.

U fokusu će biti teme poput procene uticaja na životnu sredinu, obnovljiva energija, klimatske parnice i efektivnost sudske zaštite i kaznenih mehanizama u dostizanju ciljeva zaštite životne sredine definisanih od strane Evropske unije i Ujedinjenih nacija.  

RERI na ovaj način želi da ojača kapacitete pravnika, organizacija civilnog društva, akademske zajednice i nadležnih organa da se bave pitanjima zagađenja, narušavanja prirodnih resursa i razmatraju mogućnosti pravnog delovanja u oblasti životne sredine i klime. 

Prvi dan konferencije bio je posvećen zaštiti ljudskih prava u borbi za zdravu životnu sredinu, a panel na tu temu održala je JingJing Zhang, osnivačica i izvršna direktorka Centra za transnacionalnu odgovornost prema životnoj sredini (Center for Transnational Environmental Accountability).

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top