Eng

Alarmantno upozorenje UN: Globalno gomilanje električnog i elektronskog otpada

Vreme čitanja: < 1 min

Svetske količine električnog i elektronskog otpada nastavljaju da rastu, dok se stopa recikliranja zadržava na niskim nivoima, sa tendencijom daljeg pada, upozorava izveštaj Međunarodne unije za telekomunikacije UN i istraživačke grupacije UNITAR, objavljen 20. marta.

Definicija “e-otpada” obuhvata sve odbačene uređaje sa baterijama ili utikačima, uključujući mobilne telefone, električne automobile, igračke, televizore, e-cigarete, laptopove i solarne panele, prema izvorima AP.

U 2022. godini, samo malo više od 22% ukupne mase e-otpada je reciklirano, a procene UN sugerišu da bi ovaj procenat mogao pasti na samo 20% do 2030. godine. Ukupna globalna proizvodnja e-otpada dostigla je oko 62 miliona tona u 2022, sa predviđanjima da će se povećati na 82 miliona tona do 2030. godine. Metali poput bakra, zlata i gvožđa činili su polovinu ukupnog e-otpada 2022. godine, dok je plastika zauzela 17 miliona tona, a ostatak se sastoji od kompozitnih materijala i stakla.

Razlog za ovako pesimistične prognoze leži u brzom porastu količina e-otpada, uzrokovanom povećanom potrošnjom, skraćenim životnim vekom proizvoda, ograničenim opcijama za popravku, i nedostatkom adekvatnih sistema upravljanja e-otpadom.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top