Eng

BOŠ I ENECA objavili konkurs za program podrške sa ciljem pokretanja i unapređenja poslovnih inicijativa u skladu sa prirodom

Vreme čitanja: 2 min

U okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu“, Beogradska otvorena škola (BOŠ) zajedno sa partnerima iz Niša, udruženjem ENECA, pokrenuli su novi program podrške „Radimo za prirodu!“.  

ENECA je objavila otvoreni poziv za podnošenje projektnih ideja sa ciljem da se pokrenu ili unaprede poslovne inicijative koje će imati / imaju pozitivan uticaj na životnu sredinu i lokalnu zajednicu u optšinama na kojima se nalaze zaštićena područja. 

Poziv za dostavljanje predloga projekata odnosi se na postojeća ili buduća mikro i mala preduzeća, poljoprivredna gazdinstva, seoska turistička domaćinstva koja žele de transformišu ili pokrenu svoje poslovanje koristeći biznis model održivog poslovanja u poljoprivredno-prehrambenom sektoru i sektoru turizma. Biznis modeli održivog poslovanja, prepoznata ovim pozivom, zasnivaju se na tri principa: Smanjivanje potrošnje resursa (reduce), ponovna upotreba resursa (reuse) i recikliranje materijala (recycle). Očekuje se da predlozi projekata u projektne aktivnosti obavezno uključe jedan ili više pomenutih principa.

Program podrške obezbediće stručnost, znanje i opremu za najmanje 40 poslovnih poduhvata do avgusta 2027. godine uključujući pružanje finansijske i mentorske podrške kako bi se izvršilo uspostavljanje ili transformacija poslovanja ka održivom poslovanju u zaštićenom području.

Očekuje se da će podržani projekti uticati na smanjivanje negativnog uticaja na životnu sredinu, podržati rast biznisa u zaštićenim područjima i unaprediti svest o značaju održivog poslovanja.

Poziv je otvoren za registrovana poljoprivredna gazdinstva, seoska turistička domaćinstva, preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, kao i fizička lica koja planiraju poslovanje u zaštićenim područjima: Nacionalni park Đerdap, Park prirode Golija, Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje, Park prirode Stara Planina i Park prirode Radan.

Prijava za učešće na Programu „Radimo za prirodu!“ dostavlja se isključivo elektronskim putem na adresu konkurs@eneca.org.rs. Rok za podnošenje projektnih ideja je 25.12.2023. godine 23:59h (CET). 

Tim ENECA pružiće sve dodatne informacije o Programu podrške „Radimo za prirodu!“. Zainteresovani podnosioci mogu da dobiju dodatna pojašnjenja u vezi sa pozivom i uslovima za učešće na telefon 064 467 9942.

Više informacija o konkursu za učešće u programu podrške „Radimo za prirodu!“ pogledajte na sajtu zazivotnusredinu.bos.rs.

Program se realizuje u okviru petogodišnjeg projekta „Zajedno za životnu sredinu“ koji sprovode Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), udruženjem ENECA, međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC) i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top