Eng

Ekološki protesti na Stounhendžu: Sprejom obojeni drevni megaliti

Vreme čitanja: < 1 min

Ekološki aktivisti su u sredu izvršili napad na Stounhendž, preistorijsku megalitsku strukturu u Engleskoj, prskajući narandžasti prah po kamenju, što je prikazano na snimcima sa društvenih mreža. Dvoje demonstranata obučeni u belo prskali su bojom megalite, dok je treća osoba pokušavala da ih zaustavi. Ove snimke objavila je ekološka aktivistička grupa Just Stop Oil, koja se fokusira na problem klimatskih promena uzrokovanih ljudskim delovanjem.

Policija je saopštila da su dve osobe uhapšene zbog sumnje da su oštetile drevni spomenik. Policija je dodala da se istraga nastavlja i da blisko sarađuju sa organizacijom “English Heritage”, koja se brine o stotinama istorijskih mesta, uključujući Stounhendž.

Premijer Riši Sunak osudio je ovaj čin, nazivajući Just Stop Oil „sramotom“. Aktivisti su odgovorili da će se kukuruzni skrob, korišćen za bojanje, isprati brže nego što će Sunak napustiti premijersku funkciju.

Raniji incidenti i kritike

“Just Stop Oil” je ranije bio na meti kritika zbog napada na javna blaga, uključujući vandalizam Van Gogovih „Suncokreta“ sa paradajz supom u londonskoj Nacionalnoj galeriji 2022. godine. Manje od godinu dana kasnije, dvojica demonstranata iz grupe prekinula su mečeve tokom teniskog turnira Vimbldon, bacajući konfete po terenu. Poznate ličnosti poput Ričarda Kurtisa i Eme Tompson pozvali su Vimbldon da prekine partnerstvo sa bankom Barclays zbog njene podrške projektima fosilnih goriva.

Ovaj incident na Stounhendžu skreće pažnju na kontroverzne metode ekoloških aktivista i postavlja pitanja o balansiranju između zaštite kulturnog nasleđa i potrebe za hitnim klimatskim akcijama.

Foto: Just Stop Oil

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top