Eng

Električni automobili hit na ovogodišnjem “DDOR BG Car Show”

Vreme čitanja: < 1 min

Na aktuelnom “DDOR BG Car Show” i sajmu “Motopassion” u Beogradu, električni automobili bili su u centru pažnje, pokazujući da se srpsko tržište vozila polako, ali sigurno, usklađuje sa globalnim trendovima elektrifikacije. Više od dvadeset modela čisto električnih vozila predstavljeno je među premijerama, a ovaj trend naglasila je i Aleksandra Đurđević, predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, ističući važnost nastavka razvoja infrastrukture za električna vozila u Srbiji.

Ove godine, državne subvencije od 5.000 evra namenjene su isključivo kupcima električnih automobila, a postoji predlog da se subvencije prošire i na plug-in hibridna vozila. Pored toga, najavljeno je i širenje mreže punjača širom zemlje, uključujući pretvaranje 16 odmorišta na autoputevima u “zelene stanice”, što će doneti 160 novih priključnih mesta za brzo punjenje.

Jedan od velikih noviteta sajma bio je Volvo EX30, potpuno električni SUV koji impresionira svojim performansama i ekološkim karakteristikama. EX30, koji ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 3,6 sekundi i nudi domet do 480 kilometara sa jednim punjenjem, izrazito je fokusiran na smanjenje ugljeničnog otiska, koristeći reciklirane i obnovljive materijale u proizvodnji.

Na sajmu su se istakli i drugi modeli, poput Hyundai IONIQ 5 N, koji označava prvi korak u strategiji elektrifikacije Hyundai N, i Volkswagen ID serije, koja nudi izvanrednu fleksibilnost i povoljne cene zahvaljujući Family paketima. BMW iX predstavio je svoju inovativnu platformu, dok je Dacia Jogger privukla pažnju svojim odnosom cene i ponuđenog. Fiat 500 se istakao kao atraktivan električni gradski automobil, a Novi Renault Rafale doveo je do Beograda dah svetskog dizajna i inovacija direktno sa Ženevskog salona automobila.

Osim predstavljanja najnovijih modela, sajam je bio prilika za naglašavanje značaja održivosti i ekološke odgovornosti u auto-industriji, kao i za razvoj infrastrukture neophodne za podršku rastućem tržištu električnih vozila u Srbiji.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top