Eng

Etiopija planira da zabrani uvoz neelektričnih vozila

Vreme čitanja: < 1 min

Etiopsko Ministarstvo transporta i logistike je saopštilo da neće dozvoliti ulazak vozila u zemlju osim ukoliko se ne radi o električnim automobilima. Ministarstvo je saopštilo ovu odluku dok je predstavljalo šestomesečni izveštaj o performansama Odboru za urbanistički razvoj i transport u Zastupničkom domu (etiopski parlament), prenosi APA News.

Alemu Sime, ministar transporta i logistike, objavio je završetak Etiopijskog master plana logistike koji uključuje implementaciju “Zelene transportne” politike u ovoj istočnoafričkoj zemlji.

“Odlučeno je da automobili ne mogu ući u Etiopiju osim ukoliko nisu električni,” izjavio je Sime.

Međutim, dostupnost električnih automobila za značajan deo etiopske populacije predstavlja potencijalni izazov, pri čemu se ne sme zanemariti da je procenat stanovništva koje može da priušti automobil zanemarljiv.

Sime je objasnio i da su napori za uspostavljanje stanica za punjenje električnih automobila u toku. Jedan od razloga za ovu odluku je nesposobnost Etiopije da finansira uvoz benzina zbog ograničenih deviznih resursa – naveo je on.

Nije jasno kada će ova odluka stupiti na snagu i ne razjašnjava da li su vozila u tranzitu iz inostranstva podložna novoj politici.

Etiopska Vlada je još 2022. godine uvela izuzeća od poreza na dodatu vrednost (PDV), akcize i dodatne poreze za električne automobile.

U rešavanju izazova u sektoru, kao što su saobraćajne nesreće, Ministarstvo je naglasilo neophodnost koordinacije i saradnje sa zainteresovanim stranama radi sprovođenja temeljnih inspekcija i praćenja radi rešavanja problema u sektoru transporta.

Photo: Freepik

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top