Eng

Konferencija “Look up 2” na Kopaoniku: Dekarbonizacija u Srbiji se neće desiti preko noći

Vreme čitanja: < 1 min

Treći panel “Evropska energetska politika na primeru regiona” na konferenciji “Look Up 2” istakao je da dekarbonizacija u Srbiji neće biti trenutačna te da Severna Makedonija može biti zvezda tranzicije. Damir Miljević, iz RESET centra za održivu energetsku tranziciju BiH, naglasio je rezultate istraživanja o energetskoj politici, ukazujući na haotičnu dekarbonizaciju elektro-energetskog sektora, delimično uslovljenu neefikasnim politikama EU. Prof. dr Dragoslava Stojiljković s Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu je istakla zahtevnost dekarbonizacije u ključnim sektorima te potrebu za dugoročnim planiranjem.

Gligo Vuković, predstavnik EU Srbija, je naglasio da je dekarbonizacija dugotrajan proces te da je važno strateško planiranje. Viktor Andonov, direktor razvoja investicija ESM i savetnik za energetiku u Vladi Severne Makedonije, istakao je da je dekarbonizacija početak puta za region, naglašavajući potrebu za pridržavanjem evropskih planova. Dejan Stojčevski, COO SEEPEX, je ukazao na nedostatak dugoročnog planiranja u energetici. Goran Svilanović, bivši generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju, je naglasio potrebu za integracijom regionalnih politika s EU-om.

U zaključku, panelisti su istakli važnost zajedničkog delovanja i otvorenog dijaloga s EU-om, naglašavajući potrebu za realnim ciljevima kako bi region bio konkurentan na tržištu i efikasno sproveo energetsku tranziciju.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top