Eng

PKS nastavlja da edukuje privrednike o zelenoj i digitalnoj transformaciji

Vreme čitanja: 2 min

U Privrednoj komori Srbije (PKS) održane su dve panel diskusije posvećene zelenoj transformaciji u Srbiji, održivom poslovanju i ESG-u, pristupu zelenom novcu, vezi digitalne i zelene transformacije. 

Otvarajući skup, Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške, analize, usluge i internacionalizaciju PKS, naglasio je da je 2024. godina zelenih transformacija i tema koje se vezuju za ovu oblast. 

„Trudimo se da budemo u toku sa svim trendovima, danas je fokus tema finansiranja zelene transformacije, načini i modeli kako je to moguće učiniti. Veoma je važno razumeti gde se prepliću digitalna i zelena transformacija. Zelena transformacija je kompleksna, ali digitalna može da ubrza zelenu i učini je prihvatljivijom, pre svega za one kompanije koje to vide kao opterećenje“, ocenio je Vesović.

Cilj PKS je, po njegovim rečima, da bude podrška firmama, posebno malim i srednjim, da u njihovim strategijama održivost i zelena transformacija budu ključni deo poslovanja u narednom periodu. Kada govorimo o zelenoj, važno je razmišljati i o energetskoj transformaciji, koja je preduslov da bi srpska ekomonija za 10 godina postala zelena i bliska evropskoj ekonomiji, dodao je Vesović. 

Izvršni direktor za investicije u SDG Impact Japan Saša Bešlić, rekao je da su ovakve diskusije u PKS praktična pomoć srpskim kompanijama, koje ne posluju samo u Srbiji. 

„Želimo da donesemo praktična rešenja koja će omogućiti kompanijama da budu uspešne u poslovanju, s obzirom na to da regulativa EU, što se tiče zaštite prirode, klimatskih promena postaje sve oštrija, pogotovo za zemlje van EU. Ovo je jedan veliki rizik, ali i velika mogućnost“, istakao je Bešlić. 

Ističići da je tema zelene tranzicije među prioritetima u Komori, Radman Šelmić, savetnik predsednika PKS za zelenu i cirkularnu ekonomiju, podsetio je da je u novembru organizovana  prva radionicu na temu zelenih korporativnih obveznica. 

„PKS je uradila pravi serijal obuka u Srbiji na važne teme kao što su ESG izveštavanje i standardi poslovanja i pogotovo SBAM – Evropska direktiva o prekograničnoj trgovini ugljenikom, jer to su goruće teme za naše kompanije“, objasnio je Šelmić i najavio niz budućih aktivnosti i projekata posvećenih ovim temama.

Eksperti iz različitih zemalja, deleći svoja iskustva na skupu u PKS, pokazali su na koji način softver može da doprinese srpskim kompanijama da budu uspešne, profitabilne, kao i kako da osvajaju nova svetska tržišta. Današnje panel diskusije organizovala su PKS i kompanija ESG Advisory SEE, uz podršku Nemačke razvojne saradnje GIZ.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top