Eng

Sarajevo Energy Forum: Završen jedan od najvažnijih energetskih foruma u regionu

Vreme čitanja: 3 min

Završen je Sarajevo Energy Forum (SEF) 2024, a organizatori se zahvaljuju učesnicima, partnerima, liderima, stručnjacima, ljudima iz biznisa, institucija, akademske zajednice i medija na fantastičnoj saradnji. SEF 2024 je potvrdio renome jednog od najvažnijih energetskih foruma ne samo u Bosni i Hercegovini nego i regionu. Skup su u ime organizatora otvorili predsedavajući Organizacionog odbora Senad Šepić, te Ahmet Erglić potpredsednik Privredne komore Bosne i Hercegovine i Mehmed Cero u ime Federalnog ministarstva životne sredine i turizma.

Prvi panel je bio posvećen preispitivanju našeg načina obezbeđivanja energije i odnosa prema životnoj sredini, a moderator je Elvir Bucalo, urednik BHRT-a, dok su panelisti: Anes Kazagić iz Elektroprivrede BiH, Slobodan Popovski, predsednik MARES-a iz Severne Makedonije, Marija Pujo Tadić, predsednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti iz Hrvatske, Miroslav Nikolić iz Elektroprivrede HZHB i Semir Hambo, glavni i odgovorni urednik portala Klix. Na SEF-u se razgovaralo gde je BiH u tranziciji iz regiona uglja u region sa razvijenim obnovljivim izvorima energije, zatim kako izgraditi mreže koje će osigurati priključak svima i ojačati regionalne kapacitete, panelu koji se realizovao u partnerstvu sa nemačkim GIZ-om (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), kao i panel o fleksibilnosti mreža, uz rezultate istraživanja profesora Suljanovića i EI Milan Vidmar iz Ljubljane.

Generalni direktor HIFA Oila Venan Hadžiselimović, kompanije koja je bila generalni sponzor SEF 2024, održao je prezentaciju o tranziciji primarno naftne kompanije u energetsku kompaniju i tome koji su izazovi, ali i mogućnosti na tom putu. Veliko zadovoljstvo organizatori su imali da je i Rimac Energy bio zlatni sponzor i partner SEF-a, te je njihova predstavnica prezentovala najnaprednije baterije koje se trenutno nalaze na svetskom tržištu i kako one jačaju i pomažu stabilnost elektroenergetskog sektora. Za predstavnike opština, gradova i kantona, predstavnik Federalnog ministarstva energije je održao prezentaciju o najboljim praksama implementacije energetskih zakona i kako njihova primena može ubrzati ekonomski razvoj tih sredina.

Privrednici su imali posebna izlaganja, u partnerstvu sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH, o primeni CBAM-a, osiguravanju zelenih sertifikata i garancija porekla i tome kako se pripremiti da nastave neometano i bez povećanja cena izvoza, plasirati svoje robe na evropsko tržište. Bilo je govora i o modelima projektnog i održivog finansiranja projekata iz obnovljivih izvora energije, što su uradili predstavnici ProCredit Banke, koja je također zlatni sponzor ovogodišnjeg SEF-a. Na forumu je bilo izloženo i Tesla vozilo i električni motor, te pametna rešenja i aplikacija kompanije za električne punjače Simply Charge iz Sarajeva.

Takođe, tokom SEF-a posetioci su mogli da testiraju i aplikaciju PV Smart Click koja vrši izračune merenja sunčanih sati na zadanoj lokaciji i radi procenu ukupnih troškova, kao i rešenja solarnih nadstrešica koja vaše parking mesto čine profitnim centrom, a koja su izradili Digital Arena iz Imotskog, te Propulzija iz Beograda koji su partneri i zlatni sponzori. Još jedna važna sesija pod nazivom “Uloga virtuelnih elektrana u BiH i regionu u osiguranju ugovora za otkup električne energije iz OIE“ okupila je regionalne lidere u energetskoj tranziciji. Panelisti su bili Hikmet Muratović (Hifa Oil), Obrad Škrba (NOS BiH) Marko Lasić (KOER Hrvatska) i Mladen Apostolović (EFT), uz moderaciju Dijane Mujanović sa Al Jazeera Balkans.

Nema sumnje da je SEF 2024 važan forum, te da je dobro da se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine na stručan i odgovoran način razgovara o energetskoj tranziciji i ključnim pitanjima naše energetske budućnosti. Odnos prema energiji, definitivno će odrediti i naš odnos prema budućnosti i prema mogućnostima našeg razvoja, podvukli su organizatori.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top