Eng

Tehnički problemi odložili podnošenje CBAM izveštaja: Evropska komisija produžila rokove

Vreme čitanja: 2 min

Mnogi CBAM deklaranti u zemljama EU su imali tehničkih poteškoća pri podnošenju svog prvog CBAM izveštaja na CBAM Registru. Evropska komisija je donela odluku da od 1. februara 2024. omogući CBAM deklarantima koji zbog tehničkih poteškoća nisu u mogućnosti da podnesu svoj izveštaj do 31. januara 2024, zatraže produženje roka za 30 dana.

„Komisija je svesna tehničkih problema koji su doveli do toga da neki poslovni subjekti nisu u mogućnosti da podnesu podatke i izveštaje vezane za Mehanizam za prilagođavanje granica ugljeničnog otiska Evropske unije (EU Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM) i Sistem kontrole uvoza 2 (Import Control System 2 – ICS2).

Do ovog problema je došlo usled incidenta u vezi sa tehničkom komponentom koja utiče na nekoliko carinskih sistema EU, uključujući ICS2, i funkcionisanje Registra CBAM-a. Kako bi pružila proaktivni pristup pomoći poslovnim subjektima koji su imali problema, Komisija je uspostavila rešenja za prijavljivače izveštaja. Da bi olakšala prijavljivačima koji su imali poteškoća u izveštavanju, a još uvek nisu podneli kvartalni izveštaj o CBAM-u, nova funkcionalnost će biti dostupna od 1. februara na Tranzicionom registru, omogućavajući im “zahtev za odlaganje podnošenja”, dajući dodatnih 30 dana za podnošenje izveštaja o CBAM-u.

Saglasno smernicama koje su date Nacionalnim nadležnim organima (National Competent Authorities – NCA), neće se izricati kazne prijavljivačima koji su imali poteškoća u podnošenju svog prvog izveštaja o CBAM-u. Odlaganje podnošenja izveštaja o CBAM-u zbog sistema grešaka, po definiciji, smatraće se opravdanim sve dok se podnošenje ne obavi odmah nakon što se tehničke greške prevaziđu. U svakom slučaju, kazne neće biti izrečene od strane NCA pre otvaranja postupka ispravke, omogućavajući prijavljivačima da pruže opravdanja i isprave eventualne netačnosti u svom izveštaju o CBAM-u.

Prijavljeni koji nisu naišli na značajniji tehnički problem i dalje se ohrabruju da podnesu izveštaj o CBAM-u do kraja perioda izveštavanja. U skladu sa Uredbom o sprovođenju 2023/1773 koja reguliše tranzicioni period, oni mogu naknadno izmeniti i ispraviti svoja prva tri izveštaja o CBAM-u do 31. jula 2024.

Iako je sistem ranije dobro funkcionisao sa uspešnim podnošenjem podataka i mnogih izveštaja, tehnički timovi rade neprekidno kako bi ispravili preostale probleme“, saopštila je Komisija.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top