Eng

Uspešan početak projektnih radionica “Zelene škole za zapošljivost mladih” u Valjevu

Vreme čitanja: < 1 min

U osnovnim školama Milovan Glišić i Nada Purić u Valjevu, tokom decembra, održane su projektne radionice pod nazivom “Zelene škole za zapošljivost mladih”. Radionice su sprovedene s ciljem edukacije učenika o zelenim temama.

Učesnici radionica su bili učenici petog, šestog i sedmog razreda osnovnih škola, imali su priliku da se upuste u diskusije i interaktivne aktivnosti o tome šta su solarni paneli, kako mogu doprineti zaštiti životne sredine i zašto nam je važno očuvanje prirode.

Tokom radionica, objašnjeno je kako solarni paneli koriste sunčevu energiju za proizvodnju električne energije, čime se smanjuje potreba za fosilnim gorivima i smanjuje emisija štetnih gasova u atmosferu. Učesnici su imali priliku da saznaju o prednostima korišćenja obnovljivih izvora energije i kako njihov doprinos može uticati na očuvanje prirodne ravnoteže.

Pored toga, radionice su se fokusirale na razumevanje lične odgovornosti u očuvanju životne sredine. Učenici su razgovarali o malim, ali značajnim promenama u svakodnevnim navikama koje mogu imati pozitivan uticaj na okolinu. Podstaknuti diskusijama, učenici su delili ideje o recikliranju, smanjenju otpada i štednji energije. U toku samih radionica sa učenicima je rađeno i na pisanju mini projekata, čije se izlaganje očekuje tokom aprila sledeće godine na Sajmu ideja, gde će svaki od timova u okviru svoje škole izlagati svoje ideje.

Kao zaključak, naglašeno je zašto nam je važna životna sredina, ističući da je ona osnova našeg opstanka. Mladi su podstaknuti da razmišljaju o dugoročnim posledicama naših postupaka na planeti, te da svojim aktivnostima doprinesu očuvanju prirode za buduće generacije.

Nastavak radionica u osnovnim školama se očekuje nakon novogodinjih praznika i školskih raspusta. Radionice su vodili Nemanja Petrović i Sara Stamenković.

Projekat “Zelene škole za zapošljivost mladih”, sprovodi Beogradska otvorena škola u saradnji sa Nacionalnim omladinskim savetom Makedonije (Severna Makedonija), organizacijom Bonevet iz Đakovice, (*Kosovo), i organizacijom Reset – Centar za održivu energetsku tranziciju (Sarajevo).

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top