Eng

VOICE: Na šta će ličiti zrenjaninski vazduh kada Linglong počne sa proizvodnjom?

Vreme čitanja: 2 min

I dve i po godine nakon podnošenja krivične prijave, kao i prijave za privredni prestup protiv kineske kompanije Linglong, postupak je i dalje „u toku“, piše portal VOICE. Dok građani Zrenjanina i okoline strahuju da će se kvalitet vazduha još pogoršati nakon početka rada „gumare“, stručnjaci skreću pažnju na „servilan odnos“ domaćih institucija prema privilegovanim stranim investitorima.

„U predmetu Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu, povodom krivične prijave podnete protiv ’Linglong International Europe’ DOO Zrenjanin, kao pravnog lica i Feng Vang-a iz NR Kine kao odgovornog lica, zbog krivičnog dela Građenje bez građevinske dozvole iz čl. 219a st.2 Krivičnog zakonika, u toku je postupak utvrđivanja svih činjenica, nakon čega će biti doneta odgovarajuća javnotužilačka odluka“, navodi se u odgovoru VOICE-u iz Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) u Zrenjaninu koji potpisuje glavni javni tužilac Mladen Vujin.

Ovaj odgovor odnosi se na deo informacija koje je redakcija VOICE-a tražila kao informaciju od javnog značaja, a u vezi sa dva predmeta koja se vode protiv Linglonga pred OJT već dve i po godine. Podsećanja radi, u junu 2021. protiv Linglonga je podneta krivična prijava jer se sumnja da su fabriku gradili bez odgovarajuće građevinske dozvole. Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) u maju 2021. je podneo prijavu zbog privrednog prestupa, pošto investitori nisu napravili odgovarajuću objedinjenu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Reč je o dva veoma kompleksna, ali za društvo veoma važna postupka i efikasnost postupanja u ovim postupcima je od visoko društvenog značaja, gde je jasno da OJT na očigledan način odugovlači postupke i da tako dolazi do opasnosti da oni odu u apsolutnu zastarelost i da kompanija Linglong ne bude kažnjena, saglasne su sagovornice VOICE, advokatice Ljubica Vukčević i Hristina Vojvodić iz RERI-ja.

Hristina Vojvodić kaže za VOICE da treba napomenuti da je tužilaštvo u Zrenjaninu inicijalno odbacilo prijavu za privredni prestup, ali da je Apelaciono tužilaštvo u Beogradu odluku o odbacivanju ukinulo u avgustu 2022. godine, uz obavezno uputstvo tužilaštvu u Zrenjaninu da preduzme krivično gonjenje. „Nažalost, ni nakon skoro godinu i po dana od takvog uputstva, tužilaštvo u Zrenjaninu nije okončalo dokazni postupak i donelo odluku, već je nastavilo sa prikupljanjem obaveštenja“, navodi ona.

Sagovornice ističu činjenicu da u oba predmeta postupa isti javni tužilac i da su, „s obzirom na simptomatično (ne)postupanje u oba predmeta, podnele pritužbu na rad tog javnog tužioca, neposredno nadređenom javnom tužiocu u Zrenjaninu“.  

„Međutim, naša pritužba je ocenjena kao neosnovana, uz obrazloženje da je reč o kompleksnim predmetima, koji opravdavaju dužinu trajanja dokaznog postupka. Iako mi ni u jednom momentu ne postavljamo pitanje kompleksnosti predmeta, naprotiv, smatramo da je kompleksnost predmeta, a posebno celokupne situacije, kao i težina dela koja se stavljaju na teret ovoj kompaniji visokozabrinjavajuća, smatramo da navedeno predstavlja razlog za prioriterizaciju rešavanja ovakvih postupaka od strane državnih organa, a ne njihovu blokadu“, kaže Ljubica Vukčević.

Izbegavanje odgovora na pitanja novinara jedan je u nizu koraka od 2019. godine koji javnosti uskraćuje pravo da zna koje su posledice po životnu sredinu i zdravlje ljudi imati rad fabrike Linglong za koju je projektovana proizvodnja 35.000 guma dnevno. Ono na šta upozoravaju i ekološki aktivisti i pravnici jeste otvoreno pitanje dodatnog aerozagađenja u gradu koji već ima kvalitet vazduha najgore – treće kategorije.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top