Zaboravite Veneciju – ovaj grad u njenoj blizini postao je održivi centar Italije

Pored atraktivne destinacije kao što je Venecija, retko ko će posetiti mali italijanski grad u njenoj blizini. Trevizo je ostao neotkriveni dragulj turizma što mu je omogućilo da se posveti zelenoj inicijativi, potezu koji je gotovo nemoguć za Veneciju koja dnevno primi više od 13 hiljada turista. Od poboljšanja kvaliteta vazduha, smanjenja emisije gasove i održive poljoprivrede Trevizo postaje uzor drugim italijanskim gradovima.

Godinama unazad Venecija muči muku sa prekomernim turizmom, zagađenjem kanala i otežanom infrastrukturom. Na samo pola sata od nje nalazi se prvi italijanski grad koji je dobio Evropsku Nagradu Zeleni List za 2025. Trevizo je impresionirao sudije svojom snažnom posvećenošću da prihvati promene kao i različitim inovativnim pristupima.

Sa populacijom od skoro 94 hiljade stanovnika, Trevizo je osigurao sebi pobedu transformacijom napuštene deponije u solarni park, remontom svog kanalskog sistema radi poboljšanja kvaliteta vode i pokretanjem projekata biodiverziteta radi prečišćavanja vazduha. Zelena akcija se širi i van grada, na brda Proseka, koja se nalaze na UNESCO listi, gde proizvođači vina usvajaju održive prakse za borbu protiv klimatskih promena.

Od pokretanja svoje održive misije pre sedam godina, Trevizo je izgradio kilometre novih biciklističkih staza kako bi smanjio upotrebu automobila, sproveo školske programe o reciklaži i zasadio 6 hiljada dodatnih stabala. Još jedan ključni projekat bila je modernizacija infrastrukture za otpadne vode u Trevizu, gde je na početku samo 27% stanovništva grada bilo povezano na sistem za stariji sistem.

Mnogi ne znaju da je Trevizo rodno mesto najpoznatijeg italijanskog kolača – tiramisua. Turistički vodiči motivišu posetioce da istraže ukuse Treviza na dva točka. Pored dezerta, Trevizo je poznat po proizvodnji vina, a u znaku ekološke osvešćenosti proizvođači poput Botege eksperimentišu sa održivim metodama vinogradarstva kako bi smanjili svoj uticaj ugljenika. Neke od tehnika koje koriste uključuju upotrebe zelenog đubriva za podsticanje plodnosti zemljišta, solarnih panela za energetsku nezavisnost i geotermalne klimatizacije kao prirodne kontrole klime.

Trevizo je pokazatelj kako manji gradovi na lokalnom planu pomažu da se oblikuje zelena budućnost. Poznat po gastronomskoj istoriji postao je ekološki centar Italije i stvara nadu da će se drugi italijanski gradovi ugledati na njega.

Foto: Unsplash

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top
Search