Eng

Microsoft: Cilj za 2050. godinu je ukloniti sav ugljenik koji je kompanija emitovala od svog osnivanja 1975. godine

Vreme čitanja: 2 min

Kristina Tikhonova, generalna menadžerka kompanije Microsoft za Jugoistočnu Evropu je u ekskluzivnom razgovoru za Web Mind i BIZLife osvetlila ključne strategije koje Microsoft preporučuje kompanijama, trenutnu viziju Microsofta u pogledu inovacija i strategije za održavanje vodeće pozicije u tehnološkom razvoju. Prenela je i  kako Microsoft podržava inkluziju žena u tehnološkom sektoru, koje inicijative su se pokazale najefikasnijim, kao i o pristupu kompanije izveštavanju o ESG (Ekološkim, Društvenim i Upravljačkim) pitanjima i specifičnim održivim ciljevima koje kompanija aktivno teži.

Kako Microsoft pristupa izveštavanju o ESG (Ekološkim, Društvenim i Upravljačkim) pitanjima i kojim specifičnim održivim ciljevima kompanija aktivno teži, odražavajući svoje obaveze prema ekologiji, društvu i upravljanju?

Naš rad počinje uređivanjem vlastite kuće. Postavili smo ambiciozne ciljeve u smanjenju našeg ugljeničnog otiska, očuvanju vode i eliminaciji otpada. Planiramo postati kompanija sa negativnim ugljeničnim bilansom, pozitivnim bilansom vode i nultim otpadom do 2030. Nismo samo u procesu smanjenja emisija ugljenika, već želimo ukloniti više ugljenika iz okoline nego što emitujemo.

Cilj za 2050. godinu je ukloniti sav ugljenik koji je kompanija emitovala od svog osnivanja 1975. godine. Ponovo, ovo je oblast u koju ulažemo značajna sredstva, jer uključuje višestrani pristup, od korišćenja obnovljive energije do tehnologija uklanjanja ugljenika, pa do iskorišćavanja uvida zasnovanih na podacima u svrhu održivosti i inovativnih partnerstava koja ubrzavaju razvoj inovativnih klimatskih rešenja. Imamo sopstveni AI for Good laboratoriju koja radi izuzetne stvari u tom smeru, fokusirajući se posebno na veštačku inteligenciju za Zemlju, među ostalim oblastima. Ovi napori su deo naše šire obaveze prema nultim emisijama i održivoj budućnosti za sve. Nastojimo biti lideri primerom i podsticati naše partnere i klijente da iskoriste naša rešenja putem kojih stvarno želimo pomoći preduzećima i organizacijama da postanu održiviji.

Posvećeni smo deljenju saznanja, ubrzanju tržišta, skaliranju rešenja i transparentnosti o napretku. Naš Microsoft Cloud for Sustainability je alat koji može pomoći boljem upravljanju i pripremi podataka, kao i praćenju i napredovanju ka ciljevima održivosti. Već imamo odlične primere u Jugoistočnoj Evropi kompanije koje su nas izabrale kao saveznika u njihovom putovanju održivosti, postižu izuzetne ciljeve poput povećanja energetske efikasnosti do 98% prelaskom na Cloud. Konkretno za Cloud for Sustainability, aktivno integrišemo mogućnosti veštačke inteligencije, kako bismo pomogli kompanijama da pređu od obaveze ka akciji.

Jedan od ključnih koraka u ovoj oblasti je i Copilot. On besprekorno radi sa Microsoft Sustainability Manager-om pružajući integrisani AI model za dublju analizu izračunatih podataka o emisijama, identifikujući mogućnosti smanjenja. Samo jedan od koraka koje preduzimamo kako bismo omogućili organizacijama ostvarivanje značajnog napretka na njihovom putu dostizanja ciljava u oblasti održivosti.

Ostatak intervjua možete da pročitate na portalu BIZLife:

https://bizlife.rs/ekskluzivno-za-webmind-kristina-tikhonova-general-manager-za-jugoistocnu-evropu-kompanije-microsoft/

Photo: PR Microsoft

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top